Erişilebilirlik

İran Tanker Saldırılarını Reddediyor ABD Sert Çıkıyor


Umman Körfezi’nde Perşembe günü iki petrol tankerini hedef alan saldırıların ardından Başkan Donald Trump İran için “terör devleti” ifadesini kullandı.

Trump, Cuma günü katıldığı “Fox & Friends” televizyon programında gemilerden birinden patlamamış bir mayının İran’a ait bir tekne tarafından çıkarıldığı anın fotoğraflarının ortaya çıkmasına atıfta bulunarak “Bunu İran yaptı” dedi. İran ise saldırılarda rolü olduğu iddialarını reddediyor.

Trump'tan diyalog daveti

Trump, ABD’nin İran’ın son saldırısına karşılık vermeyi düşünmediğini, İran’a yönelik yaptırımların zaten çok sert olduğunu söyledi. Trump, “Onları müzakere masasına yeniden beklediğimizi çok güçlü şekilde ifade ettik” diye konuştu.

Trump İran’a Hürmüz Boğazı’nı kapatmaması uyarısında da bulundu. Trump, “Kapatırlarsa da çok uzun kapalı kalmaz” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Trump yönetimini Ortadoğu’daki durumu radikalleştirmek ve ülkesine karşı agresif politika izlemekle suçladı.

İran’dan yapılan açıklamada Hürmüz Boğazı’nda güvenlikten kendilerinin sorumlu olduğu belirtildi.

Tahran'dan Moskova'ya güçlü işbirliği çağrısı

Tanker saldırılarına değinmeyen Ruhani, Tahran’la altı ülke arasında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan çekildiği ve ekonomik yaptırımları yeniden başlattığı için Washington’a yüklendi.

Ruhani, ABD’nin Ortadoğu’daki durumu radikalleştirmesinin sadece bölgede değil tüm dünyada istikrarsızlığa neden olacağını kaydetti.

Ruhani Tahran ve Moskova arasında daha güçlü işbirliği çağrısında da bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Cuma günü Kırgızistan’da bölgesel zirve kapsamında bir araya gelen Ruhani, bölgedeki durumun ülkeler arasında daha güçlü işbirliği yapılmasını gerektirdiğini söyledi.

Putin'den İran'a övgü

Ruhani, dış baskıların ve yaptırımların işbirliğini daha da elzem hale getirdiğini kaydetti.

Putin de Suriye’deki ortak harekatlarını örnek göstererek Rusya ve İran arasındaki ekonomi ve güvenlik işbirliği bağlarını övdü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, devlet radyosuna yaptığı açıklamada “Biz körfezin güvenliğinden sorumluyuz ve mümkün olan en kısa sürede tankerlerdeki mürettebatı kurtardık. Açıkçası bu talihsiz olay konusunda İran’ı suçlamak Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer yetkililer için en uygun yol. Ama bu ithamlar endişe verici” ifadelerini kullandı.

Henüz tankerlerdeki patlamalara neyin neden olduğu net olarak bilinmiyor. Ancak Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları’nın tankerlerden birinden patlamamış bir mayını çıkardığını öne sürdüğü bir video yayınladı.

​Merkez Komutanlığı ayrıca tankere saplanmış olan mayının çıkarılmadan önceki fotoğraflarını da yayınladı.

Yetkililer İran’ın daha önce petrol satışına izin verilmezse Hürmüz Boğazı’nı kapatacağına dair tehdit açıklamalarını hatırlatıyor ve İran’ın saldırılardan sorumlu olabileceği yorumlarını yapıyorlar.

İran’sa tüm bu saldırı iddialarını sert bir biçimde reddediyor. Bölgede daha önce de saldırıya uğrayan petrol tankerleri olmuş ve İran yine kendisiyle ilgili iddiaları reddetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG