Erişilebilirlik

İran Takas Anlaşmasının Ayrıntılarını Sundu


İran, elindeki uranyumu zenginleştirilmek üzere dışarıya göndermesini öngören anlaşmanın detaylarını bir mektupla Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne sundu.

Mektupta İran’ın 1200 kilogram düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu Tahran’daki araştırma reaktöründe kullanacağı nükleer yakıtla takas için Türkiye’ye göndereceği belirtiliyor.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA mektuba ilişkin bir haber yayınladı. Habere göre mektupta düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye’ye gönderildikten sonra da Tahran’a ait kalacağı belirtiliyor. İran ayrıca uranyumun güvende olduğundan emin olunması için Tahran ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin Türkiye’de gözlemci bulundurabileceğini söylüyor.

Mektupta, nükleer uranyum takası diğer uluslarla işbirliği yapılması yolunda bir “başlangıç noktası” olarak niteleniyor.

İran, Türkiye ve Brezilya geçen hafta takas konusunda anlaşmaya varmışlardı.
Amerika, İran’ın takasa anlaşmasıyla BM Güvenlik Konseyi’nde alınması olası yaptırım kararından kurtulmaya çalıştığını ve Batı’yı oyaladığını düşünüyor.

Geçen hafta Amerika ve Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri İran’a, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadığı için yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören bir BM karar taslağı üzerinde anlaşmıştı.

XS
SM
MD
LG