Erişilebilirlik

"İran-Suudi Arabistan Görüşmelerinde Yeni Gelişme Yok"


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Katipzade
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Katipzade

İran ve Suudi Arabistan’ın dışişleri bakanlarının Irak’ta yeniden biraraya geleceği yönündeki haberlere İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık sözcüsü Said Katipzade, İran ile Suudi Arabistan arasında yürütülen müzakerelerde Nisan ayından bu yana "yeni bir gelişme olmadığını" belirtti.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars’ta yayınlanan bir habere göre, İranlı milletvekili Cevad Kerim Kuddusi, iki bakanın Irak’ta yakın bir zamanda görüşeceğini söylemişti. Ancak daha sonra İran devlet haber kanalı IRNA'nın bir haberinde, konuyla ilgili olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Katipzede'nin açıklamalarına yer verildi.

Katipzade, milletvekili Kuddusi'nin gündeme getirdiği görüşme planıyla ilgili soruya, "İran ve Suudi Arabistan arasında Irak'ta düzenlenen son müzakere turundan bu yana yeni bir gelişme olmadı" şeklinde konuştu.

İranlı milletvekili Kuddusi, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, “İranlı bakan Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabaistanlı Faysal bin Ferhan, büyükelçiliklerin yeniden açılması ve Yemen’deki kriz gibi bölgesel konuları görüşmek üzere yakın bir zamanda Irak’ta biraraya gelecek” ifadelerini kullanmıştı.

Bakanlık Sözcüsü Katipzade ise, "Görüşmelerin nasıl ve ne düzeyde devam edeceğiyle ilgili gündemde bir dizi soru var" dedi.

İki ülke arasında geçen yıl başlatılan doğrudan ikili müzakerelerin beşinci turu geçen ay Bağdat’ta düzenlenmişti. İranlı yetkililer müzakerelerin “olumlu” ilerlediği yorumunu yapıyor.

Nüfusunun büyük bir çoğunluğu Sünni olan Suudi Arabistan ile Şii Müslümanlar’ın çoğunlukta olduğu İran, Ortadoğu’da temsili savaşlar nedeniyle uzlaşmazlık içinde. İki ülke, gerginliklerin azaltılmasını sağlama amacıyla doğrudan ikili müzakereleri geçen yıl başlatma kararı aldı.

Suudi Arabistan’da Şii bir dinadamının idamının ardından İran’da patlak veren protestolar sonrasında Riyad-Tahran ilişkilerindeki çıkmaz derinleşti. 2016 yılında düzenlenen protestolarda İranlı protestocular Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği binasına saldırmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG