Erişilebilirlik

İran Seçimleri: Reformculardan Sürpriz Çıkış


İran’da yapılan meclis seçimlerinden ortaya çıkan ilk resmi olmayan sonuçlar, ülkede yeni bir dönemin başlayacağına işaret ediyor. Reuters haber ajansına göre reformcular Uzmanlar Meclisi’nde Tahran seçim bölgesine ayrılan 30 sandalyeden 29’unu almayı başardı. Diğer sandalyelerse hala muhafazakarların elinde.

Bununla birlikte ortaya çıkan yeni tabloda meclisteki reformcu ve ılımlı muhafazakarların işbirliği yaparak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin siyasi icraatlarının önünü açması bekleniyor.

Uzmanlar Meclisi’nin görevleri arasında, ülkenin dini liderini belirlemek bulunuyor. Mevcut dini lider Ayetullah Ali Hamaney, ülke dış politikasındaki son karar mercii.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İran resmi haber ajansında yayınlanan açıklamasında, sonuçların hükümete daha fazla güven ve güç kazandırdığını savundu.Ruhani rekabetin sona erdiğini, İran’ın iç dinamiklerine ve uluslararası fırsatlara dayalı ekonomik kalkınma sürecinin önünde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

İran meclis seçimleri, dünya güçleriyle imzalanan nükleer anlaşmadan sonraki ilk seçimler oldu. Seçim sonuçlarının Batılı ülkelerin “daha ılımlı bir İran” beklentisi yönünde bir ipucu vermesi bekleniyor.

Sonuçlar aynı zamanda gelecek yıl yeniden seçimlere girmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Ruhani’ye desteğin de bir göstergesi olarak görülüyor. Ruhani nükleer anlaşmayı yönetiminin bir önceliği haline getirmişti.

İran gazeteleri, seçimlere gençler de dahil, büyük bir katılım oranı olduğunu yazıyor. Oy kuyrukları yüzünden dün akşam 18.00’de kapanması beklenen oy merkezleri açık tutuldu.

İran’da yapılan parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimleri öncesinde kayıtlı 55 milyon seçmen bulunuyordu. İki meclis de muhafazakarların denetimi altındaydı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG