Erişilebilirlik

İran'da Protesto Gösterilerine Katılan Bir Kişi İdam Edildi


İran'da idam cezalarını protesto edenler
İran'da idam cezalarını protesto edenler

Mustafa Salihi isimli bir protestocu, İran’da 2017 yılında düzenlenen rejim karşıtı gösterilerde bir askeri öldürdüğü gerekçesiyle idam edildi. İnsan hakları örgütleri, Salihi'nin idam edilmesini kınadı.

İdam edilen Salihi, hükümet karşıtı protestolarda Saccid Şah Sanai isimli bir Devrim Muhafızı’nın vurularak öldürülmesine karışmakla suçlananlardan biriydi.

İran haber ajansının haberinde Salihi’nin idam edilmesinin, öldürülen askerin ailesinin de isteği olduğu belirtildi. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Mustafa Salihi, ailesinin talebi nedeniyle İsfahan şehrinde idam edildi.

İran’da 2017 yılının sonunda başlayan ve 2018 yılının ilk aylarında da devam eden gösteriler ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlamıştı. Bir süre sonra şiddet olaylarına dönüşen protestolarda resmi rakamlara göre 21 kişi hayatını kaybetmişti.

Oslo'daki İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, uluslararası kamuoyunun İran’da infaz edilen idam cezalarına sessiz kalmasına tepki gösterdi. Moghaddam, “Uluslararası kamuoyunun Salihi’nin idamına sessiz kalması daha fazla idama yeşil ışık olarak değerlendirilebilir” dedi.

İran rejimi, Temmuz ayında sosyal medyada “İdam etmeyin” etiketiyle başlayan kampanyada atılan milyonlarca mesaj sonucu yine protesto gösterileri nedeniyle suçlanan 3 kişinin idamını ertelemişti.

İran’da uygulanan şeriat hükümleri uyarınca öldürülen kişilerin aileleri, suçluların idamını talep edebiliyor ya da maddi tazminat isteyebiliyor.

Haziran ayında İran’da bir mahkeme, Ruhollam Zam adlı bir kişiyle ilgili olarak da sosyal medyada isyan başlattığı gerekçesiyle idam kararı vermişti. Zam, 2019 yılında yakalanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG