Erişilebilirlik

İran Nükleer Müzakerelere Dönüyor


İran Nükleer Müzakerecisi Ali Bagheri Kani
İran Nükleer Müzakerecisi Ali Bagheri Kani

İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelere Kasım ayı sonundan itibaren dönecek. Açıklamayı İran Nükleer Müzakerecisi Ali Bagheri Kani yaptı.

Kani, Brüksel’de katıldığı bir toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelere dönebileceğini dile getirdi. Kani, mesajında, “Enrique Mora’yla son derece yapıcı görüşmeler yaptık ve Kasım ayı sonu itibarıyla müzakerelere başlamak konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı. Kani, tam başlangıç tarihinin önümüzdeki hafta ilan edileceğini de belirtti.

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD’yi anlaşmadan çekmesinin ardından İran da anlaşmaya ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyi bırakmıştı. Nisan ayında İran’la nükleer anlaşmaya geri dönülmesi amacıyla yeniden müzakerelere başlanmıştı. Ancak görüşmelere, İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ara verildi.

Viyana’da Nisan ayından bu yana 6 tur görüşme yapıldı. Ancak Tahran ve Washington, şartlar üzerinde net bir uzlaşıya varamadı. Özellikle İran’ın nükleer programına getirilecek sınırlar ve Washington’un kaldıracağı ambargolar konusunda tıkanma olduğu ifade ediliyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, son olarak yaptığı bir açıklamada, kendileri için önemli olanın ABD’nin anlaşmaya geri dönmesi değil, İran’ın bu müzakerelerde ne elde edeceği olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, açıklamasında bir kez daha ABD’den İran’ın dondurulan finansal varlıklarını serbest bırakması çağrısında bulundu. Abdullahiyan, ABD Başkanı Biden’ın iyi niyetini göstermek istemesi durumunda İran’ın 10 milyar dolarlık varlığını serbest bırakmasının olumlu bir adım olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG