Erişilebilirlik

İran: 'Nükleer Takas Teklifi Son Şans'


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad (Arşiv)
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad (Arşiv)

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Rusya ve Amerika’yı nükleer takas anlaşmasını kabul etmeye çağırdı. Ahmedinejad, bu teklifin nükleer soruna çözüm bulmak için “son şans” olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, takas teklifinin Amerikan Başkanı Barack Obama için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. İran televizyonlarında yayınlanan konuşmasında, Ahmedinejad, ülkesine ek yaptırımları destekleyen Rusya’yı da eleştirdi.

İran, elindeki uranyumu zenginleştirilmek üzere yurtdışına göndermesini öngören anlaşmanın detaylarını bir mektupla Pazartesi günü Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne sunmuştu. Mektupta İran’ın 1200 kilogram düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu Tahran’daki araştırma reaktöründe kullanacağı nükleer yakıtla takas için Türkiye’ye göndereceği bildiriliyor.

Clinton: 'Eksiklerle Dolu, Oyun'

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın Uluslararası Atom Enerji Dairesine sunduğu nükleer takas anlaşmasıyla ilgili mektubun “eksikliklerle dolu” olduğunu söyledi. Clinton, Tahran’ın son anda Türkiye ve Brezilya ile vardığı anlaşmanın BM yaptırımlarını önlemeyi amaçlayan bir oyun olarak niteledi.

Mektupta uluslararası topluluğun kaygılarına yanıt vermeyen birçok eksik yan olduğunu belirten Clinton örnek olarak İran’ın yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye devam etmesini gösterdi. Clinton, İran’ın mektubunda bu konuda duyulan derin kaygıyı görmezden geldiğini vurguladı.

Clinton ayrıca uluslararası toplulukta Tahran’ın yakıt takası anlaşmasını BM yaptırımlarından kaçınmak için kabul ettiği görüşünün hakim olduğunu da söyledi. Güvenlik Konseyi haftalardır müzakere ettiği karar taslağını resmen açıklamaya hazırlanırken anlaşma yapıldığını hatırlatan Clinton “Bu düpedüz Güvenlik Konseyi kararını önlemeyi amaçlayan bir oyundur” dedi.

Dün Parlamento’ya hitabeden İngiltere’nin yeni Başbakanı David Cameron İran üzerindeki baskıyı arttırmak gerektiğini söyledi. Cameron, hükümetinin “İran’a karşı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde güçlü yaptırımlar uygulanmasını” hedeflediğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) İran’a karşı ek yaptırımların uygulanmasını onaylaşmış durumda.

İran nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor. Ancak Amerika ve müttefikleri İran’ın nükleer geliştirmeye çalışmasından kuşkulanıyor.

XS
SM
MD
LG