Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeleri Uzatma Çabaları


Buşehr nükleer santralı
Buşehr nükleer santralı

Başkan Barack Obama İran'la nükleer görüşmelerin nihai tarih olarak belirlenen önümüzdeki pazardan öteye sarkıp sarkmayacağına henüz karar verilmediğini açıkladı.

Görüşmelerde ciddi ilerleme sağlandığının altını çizen Obama bununla birlikte nihai tarih yaklaştıkça doldurulması gereken önemli boşlukların hala bulunduğunu bildirdi.

Beyaz Saray'da gazetecilere açıklama yapan Obama, İran'la görüşmeler ve Amerikan Kongresi'yle temaslar devam ederken diğer yandan da Amerika'nın uluslararası ortaklarıyla birlikte görüşmeleri uzatıp uzatmama konusunu değerlendireceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, sürecin ilerletilmeye değer olduğunu açıkladı. Zarif Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de aynı öneriyi destekleyeceğinden emin olduğunu söyledi.

İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören geçici anlaşma 20 Temmuz'da sona eriyor. P5+1 diye anılan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya, İran'la daha uzun vadeli bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Amerika ve Batılı ülkeler, İran'ın nükleer programının askeri amaçlı olduğunu savunsa da Tahran hükümeti programın barışçı olduğunda ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG