Erişilebilirlik

İran Nükleer Görüşmelerden Umutlu


İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif
İran Dışişleri Bakanı Salı günü başlayacak nükleer görüşmelerin yeni turu için iyimser olduğunu açıkladı.

Cevat Zarif Facebook’unda yayınlanan mesajında dünya güçleriyle iki gün sürecek görüşmelerin uyuşmazlığı çözme konusunda bir yol haritası ortaya koyabileceğini umduğunu belirtti.
Cenevre’deki görüşmelere İran’ın baş görüşmecisi olarak katılan Zarif, daha sonra bakanlar düzeyinde bir toplantı gerekebileceğini de söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Pazar günü yaptığı açıklamada İran’ın nükleer programı konusunda diplomasi penceresinin açılmakta olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı aynı gün Tahran’ın nükleer malzemesinin ülke dışına transfer etmeyeceğini açıkladı.
Abbas Aragçi İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada zenginleştirilmiş uranyumun ülke dışına çıkarılmasının Tahran için bir “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti.
İranlı bakan bu açıklamayı taraflar İran’ın nükleer sorunu çözmeyi amaçlayan görüşmelere hazırlanırken yaptı.

Cenevre’de Salı günü başlayacak görüşmeler öncesi dünya güçleri İran’dan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu ülke dışına göndermesini istemişti. Bu düzeyde zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah üretme yolunda kullanılıyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı dünya güçlerinin transfer talebini reddetti ancak Tahran’ın uranyum zenginleştirme “düzeyini “müzakere etme sözü verdi.

İran nükleer programının barışçı olduğunda ısrar ediyor ve uluslararası topluluğun uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadığı için koyduğu ekonomik yaptırımları kaldırmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG