Erişilebilirlik

İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlayabilir


İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlayabilir
İran Nükleer Görüşmeleri Yeniden Başlayabilir

İran nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerin yeniden başlatılması amacıyla Rusya’nın yaptığı öneriye sıcak bakıyor.

İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Said Celili, Rusya’nın önerdiği planın nükleer görüşmeleri yeniden başlatmak için bir temel oluşturabileceğini söyledi. Celili, Rusya Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Nikolai Patruşev’le Tahran’da bir araya geldi. Patruşev, Tahran’daki temasları sırasında İran’ın nükleer programıyla da ilgili görüşmelerde bulunuyor.

Moskova, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi beş ülke ve Almanya’yla yürütülen, ancak bir süredir kesik bulunan görüşmeleri yeniden canlandırmaya çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, geçen ay Tahran hükümetine, nükleer programıyla ilgili olarak, Güvenlik Konseyi’nin kaygılarını giderecek adımlar atması durumunda yaptırımların aşamalı olarak azaltılabileceği önerisinde bulunmuştu.

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejat, Lavrov’un önerisine karşılık olarak, ülkesinin nükleer anlaşmazlığı çözmek istediğini ama uluslararası toplumun da karşılığında benzer adımlar atması gerektiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG