Erişilebilirlik

İran: 'Nükleer Enerjide Kendine Yeter Hale Geldik'


İran: 'Nükleer Enerjide Kendine Yeter Hale Geldik'
İran: 'Nükleer Enerjide Kendine Yeter Hale Geldik'

İran Atom Enerji Dairesi Başkanı bu açıklamayı ülkesinin sarı toz adı verilen konsantre uranyum tozu ürettiğini açıklamasının ardından yaptı

İran’ın Atom Enerji Dairesi başkanı Ali Ekber Salihi, ilk kez konsantre uranyum tozu üreten ülkesinin, nükleer enerjide tamamen “kendi kendine yeterli hale geldiğini” söyledi.

İran devlet televizyonunda açıklama yapan Salihi, “sarı pasta” olarak adlandırılan uranyum tozunun ne kadar üretildiği konusunda bir açıklama yapmadı.

Londra’daki Uluslararası Stratejik Etüdler Enstitüsü uzmanlarından Mark Fitzpatrick, İran’ın nükleer programında kendi kendine yeterli olabileceği iddialarını yalanladı. Fitzpatrick, İran’ın bu aşamaya gelebilmesi için daha iyi uranyum cevherlerine sahip olması gerektiğini söyledi.

Mark Fitzpatrick, uzmanların, İran’ın zaten sarı pasta üretimi yapabildiğinden haberdar olduğunu ama üretimin son derece az olduğunu söyledi.

İran’ın baş nükleer görüşmecisi Sait Celili bugün Cenevre’de Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Catherine Aston ile bir görüşme yapacak.

Aston, Tahran ile bir yıl aradan sonra düzenlenen ilk görüşmede, P5+1 denen grubu temsil ediyor. Grup, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’dan oluşuyor.

XS
SM
MD
LG