Erişilebilirlik

İran: Nükleer Denetim Arttırılabilir


Cenevre'de nükleer görüşmelerin yapıldığı BM salonu
Cenevre'de nükleer görüşmelerin yapıldığı BM salonu
Cenevre’de Tahran ve dünya güçleri arasında görüşmeler sona ererken üst düzeyde bir İranlı yetkili Uluslararası Atom Enerji Dairesine daha geniş denetleme yetkisi verebileceklerini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ne denetleme ne de uranyum zenginleştirme düzeyinin öneri paketinin ilk bölümünde yer aldığını ancak bunların atılacak son adımlar olduğunu açıkladı.

Dışişleri bakanı Cevat Zarif de öneri paketinin üç bölümden oluştuğunu, ilk adımların birkaç ay içinde atılacağını nükleer uyuşmazlığın tümünün bir yıl içinde çözülebileceğini bildirdi.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton görüşmeleri "özlü ve ileriye dönük "olarak tanımladı ve yeni turunun 7-8 Kasım tarihlerinde yine Cenevre'de yapılacağını açıkladı.

İran nükleer programıyla ilgili yeni öneri paketini Salı günü Cenevre’de başlayan görüşmelerde P5+1 grubu olarak adlandırılan Amerika, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’ya sunmuştu.

P1+ 5 grubu, İran’dan nükleer silah üretmediğini kanıtlamasını istiyor. İran da, bu iddia nedeniyle uygulanan yaptırımların yumuşatılmasını umuyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptırımların yumuşatılması için diplomatik girişim vaadinde bulunmuştu. Ancak P5+1 grubu, bunun gerçekleşmesi için İran’ın samimiyetini somut adımlarla kanıtlaması gerektiğini söylüyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun güvenlik kabinesi İran’la kısmi bir anlaşma yapılmaması uyarısında bulundu. İsrail, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesini tamamen ortadan kaldırmayacak bir anlaşma yapılmamasını istiyor.

Başkent Washington’da Demokrat ve Cumhuriyetçi bazı senatörler, İran’ın nükleer programını yavaşlatacak adımlar atması halinde yeni yaptırımların uygulamasının askıya alınacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG