Erişilebilirlik

İran Müzakerelerinde Son Viraja Girildi


İran’ın nükleer programı üzerine yürütülen müzakereler için tanınan 7 Temmuz tarihine bir gün kala, Iran ve P5+1ülkelerinin dışişleri bakanları bugün Avusturya’nın Viyana kentinde bir araya geldi. Bakanların bu son düzlükte nihai bir anlaşmaya varmaları bekleniyor.

Görüşmelere katılan diplomatlar, varılan noktayı farklı yorumlarken, İran’ı nükleer programını durdurmaya ikna etmek ve uluslararası yaptırımları kaldırabilmek için kalan sorunları gidermeleri gerekiyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, “farklılıkların bulunduğunu” ancak her iki tarafın bu farklılıkları gidermeye çalıştığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İranlı meslektaşı Zarif’in anlaşmaya hiç bu kadar yakın olmamıştık sözüne katıldığını ancak çözmeleri gereken birkaç konunun hala bulunduğunu söyledi.

Kerry, “söylemek istediğim şey, anlaşmaya henüz varamadık” şeklinde konuşuyor.

Kerry ve Zarif, dün birkaç kere bir araya gelerek, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılma hızı ve Birleşmiş Milletlerin, İran’ın nükleer programının, nükleer silah üretimi yapmaya yönelik olup olmadığının incelenmesindeki detaylar üzerine anlaşma sağladılar.

Bazı kaynaklar Amerika’nın Sesi’ne, İran ve (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’dan oluşan) P5+1 ülkelerinin yaptırımlar hakkında geçici bir anlaşmaya vardığını ancak bakanların bu anlaşmayı hala teyit etmesi gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG