Erişilebilirlik

İran’la Nükleer Görüşmeler Kaldığı Yerden Devam


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye beş ülkeyle Almanya ve İran nükleer görüşmelere yeniden başladı. Görüşmelerin sonucunda İran’ın nükleer programından vereceği ödünler karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların azaltılması hedefleniyor

Yedi ülkenin temsilcileri önümüzdeki günlerde New York’ta görüşmelerini devam ettirecek.

Tahran hükümeti nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varılmasını umuyor. Ancak tarafların görüşmeler için son tarih olarak belirlenen 24 Kasım’a kadar anlaşmaya varması güç görünüyor. Daha önce Temmuz ayında belirlenen son tarihte taraflar anlaşmaya varamamıştı.

Öte yandan Beyaz Saray, New York’taki BM toplantıları sırasında Başkan Barack Obama ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında bir görüşme planlanmadığını bildirdi. Geçen yılki BM toplantıları sırasında iki lider tarihi bir telefon görüşmesi yapmış, aralarındaki anlaşmazlıkları çözme yönünde görüş birliğine varmışlardı.

Bu hafta başında Amerikalı ve İranlı yetkililer, ikili görüşme yapmıştı. Taraflar geçen yıl da İran’ın uranyum zenginleştirme programını askıya alması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini içeren geçici bir anlaşmaya vardı.

İran kendi başına uranyum zenginleştirmek istiyor ve bunun elektrik üretimi için gerekli olduğunu savunuyor. Ancak Batılı ülkeler, Tahran hükümetinin nükleer silah yapmayı amaçladığından kuşku duyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG