Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeler Devam Ediyor


İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak Cenevre’de yürütülen görüşmelerde çözüme ulaşmayan sorunlarla ilgili ilk ayrıntılar Fransa tarafından açıklandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Inter Radio’ya yaptığı açıklamada İran’ın, Arak reaktöründeki plütonyum işleme faaliyetlerine son verme taleplerine karşı çıktığını bildirdi.

Fabius, bir diğer anlaşmazlık unsurunun İran’ın yüksek düzeyde zenginleştirmeye devam ettirdiği uranyumun kalitesini düşürme konusunda yaşandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın nükleer programı konusunda anlaşmayı hedeflediği Cenevre görüşmeleri üçüncü gününde de devam ediyor.

Amerika ve müttefikleri, İran’ın nükleer silah imal etmeye çalıştığını savunsa da, İran programın sivil amaçlı olduğu konusunda ısrar ediyor. Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı görevine gelen Hasan Ruhani, Batı’dan ülkesine yönelik ağır uluslararası yaptırımları hafifletmesi karşılığında nükleer program konusunda geri adım atma işareti vermişti.

İran haber ajanslarına demeç veren baş görüşmeci Abbas Arakçı, Cenevre’deki görüşmelerin bugün sona ereceğini, bir anlaşmaya varılmaması durumunda, görüşmelerin bir sonraki turunun ileri bir tarihte yapılacağını söyledi.

Cenevre görüşmelerine katılan diplomatlar, Fransa’nın diğer ülkelere oranla İran’dan daha fazla ödün vermesini istediğini söylüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, görüşmelerde “çok iyi ilerleme” sağlandığını, ama bazı önemli sorunların çözüm beklediğini söyledi. Hague, görüşmelerde “başarılı sonuç alındığını söylemek için erken” olduğunu da sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerin dünkü turunun ardından yaptığı açıklamada, “bazı önemli boşlukların” doldurulması gerektiğini ve tüm tarafların bunun için yoğun bir şekilde çalıştığını söylemişti.

Görüşmelere bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da katılıyor. Çin ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Baodong Li’yi Cenevre’ye gönderdi.

Cenevre görüşmelerini izleyen Amerika’nın Sesi muhabirleri, bugün bir anlaşmaya varılsa bile bunun yalnızca bir ‘ilk adım’ olduğuna dikkati çekiyor. Diplomatlarsa, varılacak anlaşmanın İran’a yaptırımları hafifletse bile, anlaşmanın bozulması durumunda bu yaptırımların yeniden, hatta daha ağır bir şekilde tesis edileceğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG