Erişilebilirlik

'İran'la 31 Mart'a Kadar Anlaşma Kesin Değil'


John Kerry
John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Mart tarihine kadar İran’la nükleer anlaşma imzalanmasının henüz açıklığa kavuşmadığını bildirdi.

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen uluslararası yatırımcı konferansında konuşan Kerry, P5+1 ülkelerinin Amerika’yla yürüttüğü görüşmelerin amacının “herhangi bir anlaşmaya varmak değil, doğru anlaşmaya varmak” olduğunu söyledi.

Gazetecilere konuşan Kerry, “Size, bir anlaşma imzalayabileceğimizi, ya da anlaşmaya yakın olduğumuzu söyleyebilecek durumda değilim” diye konuştu.

Bazı ilerlemeler kaydettiklerine dikkati çeken Kerry, bununla birlikte hala önemli açıkların doldurulamadığını, İran’ın ilerleme kaydetmek için vermek durumunda olduğu kararlar olduğunu söyledi.

Kerry, Amerikalı senatörler tarafından İran liderlerine mektup gönderilmesini de eleştirdi ve bunun anlaşmanın önündeki engeller arasında bulunduğunu söyledi. 47 Cumhuriyetçi Partili senatör, iki yıl sonra Barack Obama’dan sonra gelecek Başkan’ın, Tahran hükümetiyle varılacak anlaşmayı feshedebileceğini bildiren bir mektubu İran’ın liderlerine göndermişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, mektubun hem yönetimin dış politikasına doğrudan müdahale olduğunu, hem de daha önce bir örneği bulunmadığını söyledi. John Kerry, Tahran hükümetiyle görüşmeden İran’ın tepkilerini değerlendirme şansı olmadığının altını çizdi.

P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki görüşmeler yarın (Pazar) İsviçre’nin Lozan kentinde devam edecek.

John Kerry, bu hafta başında yaptığı açıklamada, Kongre’nin dış ülke liderleriyle varılan anlaşmaları değiştirme yetkisinin bulunmadığını söylemişti. Kerry bundan dolayı Cumhuriyetçi senatörlerin gönderdiği mektubu “sorumsuz bir hareket” olarak yorumladı. Cumhuriyetçi Parti, geçen yıl Kasım ayında yapılan seçimlerden sonra Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğa sahip olmasından dolayı Demokrat Partili Obama yönetimin oldukça güç duruma sokabiliyor.

P5+1 ülkeleri, Amerika’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin diğer dört daimi üyesi, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’le birlikte Almanya’dan oluşuyor. Bu grubun İran’la yürüttüğü görüşmeler sürecinde Mart ayı sonuna kadar bir çerçeve anlaşması belirlenmesi gerekiyor. Mevcut ekonomik yaptırımların kalkması karşılığında İran’dan uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması, askeri kullanıma ya da nükleer silah üretmeye meydan vermeyecek düzeye indirmesi isteniyor.

İran nükleer programının başından bu yana sivil amaçlı olduğunu açıklasa da, BM denetçilerinin vardığı bulgular, Tahran hükümetinin zenginleştirdiği uranyumun sivil amaçlı kullanım sınırlarını çoktan aştığına işaret ediyor.

Amerika’daki Cumhuriyetçi Partili muhalefetse İran’a asla güvenilmeyeceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG