Erişilebilirlik

‘İran Konusunda İllüzyon İçinde Değiliz’


Mark Toner
Mark Toner

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “İran’la nükleer anlaşmanın devreye girmesiyle bu ülkenin bölgedeki istikrar bozucu faaliyetlerine birdenbire son vereceği şeklinde bir illüzyon altında olmadıklarını” söyledi.

Toner, günlük basın brifinginde İran’ın bu haftaki balistik füze denemeleriyle ilgili soruları da yanıtladı.

İranlı üst düzey bir komutanın füze faaliyetlerinin devam edeceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Toner, bu tür eylemleri kınadıklarını belirtirken, “Sırf yürürlükte nükleer anlaşmaya sahip olduğumuz için İran’ın bölgede yıllardır devam ettirdiği “rahatsız edici ve istikrar bozucu” faaliyetlerine aniden son vereceği şeklinde bir illüzyon altında değiliz” dedi.

Toner, İran’ın füze denemeleriyle ilgili haberleri incelediklerini, teyit etmeleri halinde ABD olarak hem tek taraflı hem de BM Güvenlik Konseyi nezdinde “İran’ı sorumlu tutma” yönünde gerekli tedbirleri alacaklarını bildirdi.

Toner, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de konuyla ilgili kaygılarını İranlı muadili Cevat Zarif’e ilettiğini belirtti.

Washington, Ekim ayında da füze denemesi yapan İran’ın füze programıyla ilintili bazı kişi ve kuruluşlara önceki ay yeni yaptırımlar açıklamıştı. Amerika’nın şimdi de yine benzer bir yeni yaptırım uygulamasına gidebileceği kaydediliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bir gün önceki basın brifinginde, İran’ın füze programı konusunda halen yürürlükte olan yaptırımların daha da güçlendirilmesi ve füze programıyla alakalı ekipman ve materyallerin İran’a sevkiyatına sınırlamalar getirilmesi yolunda atabilecekleri adımlar olduğunu söylemişti.

Amerikalı sözcüler, İran’ın füze denemelerinin, teyit edilmeleri halinde, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararına ters düşse de nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini belirtiyor, ancak yine de Tahran’ın bu adımını görmezlikten gelmeyecekleri mesajını veriyorlar.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, İsrail ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer anlaşmayı ihlal etmesi halinde Amerika’nın buna mutlaka karşı gereken adımları atacağını vurgulamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG