Erişilebilirlik

Cebelitarık İran Tankerinin Bırakılacağı İddiasını Yalanladı


Cebelitarık hükümetinin üst düzey bir yetkilisi İran haber ajanslarının Tahran'a ait Grace 1 tankerinin bugün itibariyle İngiliz karasularından ayrılacağı şeklindeki haberlerini yalanladı.

İngiliz Kraliyet Donanması, 4 Temmuz’da İngiltere’nin Akdeniz’deki toprağı olan Cebelitarık açıklarında Grace 1 adlı tankeri Suriye’ye yönelik AB yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle alıkoymuştu. Tahran ise iddiaları reddediyor.

İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı, Cebelitarık yetkililerinin tankerin Salı günü akşam saatlerinde serbest bırakılacağını bildirdikleri haberini vermişti.

Ancak Cebelitarık’tan üst düzey bir yetkili haberin doğru olmadığını söyledi.

İngiltere ise Salı günü yaptığı açıklamada Cebelitarık açıklarında alıkonulan İran petrol tankeri Grace 1’in bırakılmasının Cebelitarık’ın kararı olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri bunun süregelen bir soruşturma olduğunu ve daha fazla yorum yapamayacaklarını kaydetti.

Grace 1’in İngiltere tarafından alıkonulmasının ardından İran Cumhuriyet Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nda Stena Impero adlı bir İngiliz petrol tankerini alıkoymuştu. İngiltere ise geminin yasadışı şekilde alıkonduğunu savunuyor.

Amerika’nın İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan çekilmesinin ve yeni yaptırımları yürürlüğe koymasının ardından Washington ve Tahran arasındaki tansiyon yükselmişti.

Son dönemde de Hürmüz Boğazı’ndaki petrol tankerlerinin geçiş güvenliği İran’la batılı ülkeler arasındaki gerginliğin daha da artmasına neden oluyor.

Amerika bölgedeki tankerlerin güvenliğinin sağlanması için bir deniz gücü oluşturmak için çalışıyor.

Son olarak İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Amerika’yı, Körfez bölgesini parlamaya hazır bir kibrit kutusuna çevirmekle suçlamıştı.

Zarif, “Bölge patlamaya hazır bir bomba haline geliyor çünkü Amerika ve müttefikleri silahlarıyla oraya geliyorlar” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG