Erişilebilirlik

‘İran Yemen’e Silah Yolluyor Olabilir’


ABD Savunma Bakanı Ashton Carter
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Yemen’e doğru yol aldığı bildirilen İran gemilerinin Şii Husi militanlarına silah taşıdığından endişe duyduklarını söyledi.

Carter, “Hiç kimsenin zaten normalin dışına çıkmış bir ortama silah sevkiyatı yapması gerekmiyor,” dedi.

Amerika, İran gemilerine misilleme amacıyla Yemen’e savaş gemileri gönderiyor.

Carter, dünkü basın toplantısında bölgeye gönderilen gemilerin İran gemilerinin yolunu kesmesi veya Amerikalı personelin İran gemilerine çıkması gibi durumlara hazırlıklı olup-olmadığı sorusuna net bir yanıt vermedi. Ancak, Bakan, gemilerin bölgede bulunmasının Amerika’ya “seçenekler” sunduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama da Salı günü MSNBC televizyonunda, Amerika’nın, Tahran’a Yemen’deki gruplara silah sevkiyatı yapılmasının “ciddi bir sorun” olacağı yolunda “doğrudan bir mesaj” verdiğini söyledi.

İran’ın Yemen’deki Şii Husi militanlarına destek verdiği tahmin ediliyor. Militanlar, Yemen’de önemli toprak kazanımları elde etti ve Batılı ülkelerin desteklediği Cumhurbaşkanı’nı ülke dışına; Suudi Arabistan’a kaçmaya zorladı.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun bir aydır yürüttüğü hava operasyonlarında yüzlerce kişi öldü. İnsani bir krize yol açan operasyonlar Husi isyancılarını etkisiz hale getirme konusunda ise başarılı olamadı.

Suudi Arabistan Salı günü, operasyonun hedefine ulaştığı gerekçesiyle hava saldırılarına son verileceğini açıkladı. Ancak bu açıklamadan saatler sonra Husi mevzileri yeniden bombalandı.

Bu arada, Husi militanlarıyla sürgündeki Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı gruplar arasındaki çatışmalar devam etti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, son bir ayda Yemen’de bin 80 kişi öldü, 4 bin 352 kişi de yaralandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG