Erişilebilirlik

İran ile Nükleer Görüşmeler Sürüyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Cevat Zarif yeni tur görüşmelere başlarken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Cevat Zarif yeni tur görüşmelere başlarken

İsviçre'nin Montrö kentinde iki saat görüşen ABD Dışişileri bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in günün ilerleyen saatlerinde yeniden biraraya gelecekleri açıklandı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, İsviçre’deTahran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin ikinci gününde yeniden biraraya geldi.

Montrö kentinde Kerry ile Zarif arasında gerçekleşen görüşme iki saat sürdü.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bakanların günün ilerleyen saatlerinde görüşmelere devam etmelerini beklediklerini açıkladı.

İran ve P5+1 adı verilenBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesiyle Almanya 24 Mart’tan önce bir çerçeve anlaşmasına varmaya çalışıyor. Taraflar, 1 Temmuz’a kadar da nihai bir kapsamlı anlaşmaya varmayı hedefliyor.
P5 + 1 ülkeleri, İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini sınırlıyarak İran hükümetinin nükleer silah geliştirmesini önlemek istiyor. Nükleer programının barışçı olduğunu savunan İran ise, uluslararası yaptırımların azaltılmasını istiyor.
İran resmi medyasında çıkan haberlere göre,Dışişleri Bakanı Zarif, İran hükümetinin görüşmelere “büyük bir samimiyetle” girdiğini ancak İran’ın Batı hükümetlerinin “açgözlü ve mantıksız” taleplerine boyun eğmeyeceğini açıkladı.
IRNA haber ajansı, Zarif’in sözlerinin Başkan Barack Obama’nın Pazartesi günü yaptığı açıklamalara yanıt niteliği taşıdığını bildirdi
Başkan Obama Reuters haber ajansına, İran’la anlaşmaya varabilmeleri için İran’lı yetkililerin İran’ın nükleer faaliyetlerinin bazı bölümlerini en azından 10 yıl durdurmayı kabul etmelerini gerektiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG