Erişilebilirlik

Hasan Ruhani Görevi Ahmedinejat'tan Devraldı


Hasan Ruhani, İran’ın 7. Cumhurbaşkanı olarak görevini devraldı. Ruhani, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Cumartesi günüTahran’da düzenlenen törende Ruhani’nin cumhurbaşkanlığını onayladı.

Görevi Mahmut Ahmedinejat’tan devralan Hasan Ruhani, görevine resmen başlıyor.

Genç yaşlarında ilahiyat çalışan ve ardından avukat olan Hasan Ruhani, geçmişte İran siyasetinde üst düzey görevlerde bulundu. Ruhani 1989 ve 2005 yılları arasında 15 yıl boyunca İran’ın nükleer müzakerelerini de yürüttü.

Hasan Ruhani bugünkü konuşmasında, İran’ın düşmanlarının ülkeyi tamamen tecrit altında tuttuğunu, halkla hükümetin arasını açmaya çalıştığını öne sürdü. Ruhani, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüksek oranda katılımınsa, dış güçlerin oyununu bozduğunu savundu.

64 yaşındaki cumhurbaşkanını ekonomik sorunlar ve İran’ın nükleer programından kaynaklanan uluslararası bir kriz bekliyor. İran nükleer programıyla ilgili olarak gerekli yükümlülüklerini yerine getirmediği için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin yaptırımlarına maruz kalıyor. Yaptırımlarsa İran ekonomisini kötü etkiliyor.

Ruhani konuşmasında İran'a uygulanan uluslararası yaptırımları kaldırma sözü verdi, bu ambargoların amacının ülkesini daha da tecrit etmek ve kargaşaya sürüklemek olduğunu iddia etti.

İran’da cumhurbaşkanları aynı zamanda hükümete de başkanlık ediyor. Ama önemli siyasi kararlarda son söz, dini lidere kalıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG