Erişilebilirlik

İran-Güney Afrika İlişkileri Gelişiyor


İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif, geçtiğimiz günlerde nükleer silahlarından kendi isteğiyle vazgeçen tek ülke olan Güney Afrika’yı ziyaret etti. İki ülke aradaki ilişkileri geliştirme hedefinin gündemin en üst sıralarında olduğu görüşmelerde taraflar siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin hızla ilerletilmesine karar verdi.

Nükleer silahların da ele alındığı görüşmede İranlı Bakan Zarif, nükleer faaliyetleri ile ilgili görüşmelere P5+1 denilen altı ülkenin liderliğinde devam edeceklerini ve tek amaçlarının nükleer teknolojiyi enerji ihtiyaçlarını gidermek için barışçı amaçlar için kullanmak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Zarif, Pretorya’da yaptığı basın toplantısında tüm ülkeleri Güney Afrika’nın yaptığı gibi nükleer silahlarını gönüllü olarak elden çıkarmaya çağırdı. Güney Afrika’nın bu konuda örnek alınması gerektiğini vurgulayan Cevat Zarif, tüm kitle imha silahlarının geliştirilmesi, üretimi, depolanması ve kullanımının uluslararası suç olduğunu ve buna kesinlikle son verilmesi gerektiğini söyledi. İran’ın nükleer çalışmalarının yanlış anlaşıldığını söyleyen Bakan Zarif, ülkesinin küresel silahsızlanmada üzerine düşeni yapacağını da belirtti.

İran’ın nükleer silah geliştirmesine kayıtsız kalmayacağını belirten İsrail’e de değinen Zarif, İran’ı bu konuda eleştirenlerin önce kendi faaliyetlerine bakmaları gerektiğini söyledi. Filistin halkının haklarının çiğnendiğini ve bu durumun eski Amerika Başkanı Jimmy Carter tarafından ‘apartheid’ olarak nitelendirildiğini söyleyen Zarif, yanlış anlaşılmalara yer verip, korku yaymaktansa konuyu uluslararası platformda çözmenin herkes için yararlı olacağını belirtti.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane de batılı ülkeleri İran’ı derinden etkileyen ve iki ülke arasındaki petrol ticaretini engelleyen ekonomik yaptırımları kaldırmaya çağırdı.

Nükleer çalışmalar konusuna da değinen Nkoana-Mashabane, ülkelerin enerji, sağlık ve teknoloji gibi barışçı amaçlarla kullanmak için nükleer faaliyetlere ihtiyacı olduğunu ve bu hakkın tanınması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG