Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı: ‘Yaptırımlar Kalkıyor’


İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, İran’ın nükleer programı üzerine yayınlayacağı rapor sonrası, ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılacağını açıkladı.

İran’ın ISNA haber ajansı üzerinden Viyana’da yaptığı açıklamada Zarif, “Bügün, İran halkı için güzel bir gün ve bugün yaptırımlar kaldırılacak” diye konuştu ve bunun bölge için de güzel bir haber olduğunu ekledi.

Cevat Zarif, İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirip getirmediği konusunda, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüştü.

İkili daha sonra, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile de bir toplantı yapacak. Zarif, Mogherini ve Kerry’nin ortak bir açıklama yapması bekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, İran’ın varılan anlaşma uyarınca nükleer enerji programını küçültme taahütünü yerine getirip getirmediği konusundaki raporunu açıklması bekleniyor. Raporun sonucu, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının yolunu açacak.

İran ve 5+1 olarak adlandırılan dünya güçleri, geçtiğimiz Temmuz ayında nükleer anlaşmayı imzalamış ve Tahran, yaptırımların kaldırılması karşılığında, uranyum zenginleştirme programından vazgeçeceğini ve gözlemcilerin bu konuda inceleme yapmalarına izin vereceğini taahhüt etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Viyana'da gerçekleşen görüşmelerin Ortak Eylem Planı’nı çerçevesinde olduğunu belirtti.

Toner şunları söyledi: “Daha önce belirttiğimiz gibi, bütün taraflar Ortak Eylem Planı’nı uygulamak için istikrarlı bir şekilde gelişme gösteriyor. Bu da İran’ın, nükleer programının barışçı tabiatını sağlama alacak.”

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da, Amerika’nın, İran’ın anlaşmanın taahhütlerini yerine getirme konusunda önemli adımlar kaydettiğinin farkında olduğunu ama Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bunları doğrulayan bir rapor yayınlayana kadar, hiç bir yaptırımı hafifletmeyeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran ile yapılan anlaşmaya karşı olduğunu pek çok kez açıklamıştı. Netanyahu, İran’ın nükleer silah üretme konusunda yavaşlamayacağını ve İsrail’i tehdit etmeye devam edeceğini belirtmişti. İsrail başbakanı, bu görüşlerini, Amerikan Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada da dile getirmişti.

Diplomatik kaynakların Fransız haber ajansına verdiği bilgilere göre, AB, Amerika ve Birleşmiş Milletler’in İran’a uygaladığı yaptırımların kaldırılması için her türlü çaba devreye sokuluyor.

Diplomatik kaynaklar bu bilgileri, İran’ın Arak’taki ağır su nükleer reaktörünün çekirdeğini kaldırdığını ve çekirdeğin bir bölümünü çimento ile doldurup nükleer silah üretme yetisini yok ettiklerini söylemesinden sonra vermişti.

İran, nükleer programının, barışçıl bir amaç taşıdığını belirtiyordu. İran’a uygulanan yaptırımlar sonucu, İran’ın en az 50 milyar dolara varan varlığı dondurulmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG