Erişilebilirlik

İran Dışişleri Bakanı: ‘ABD’nin Tutumu Kışkırtıcı’


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Yemen’deki milislerin Suudi Arabistan’a İran yapımı silahlarla saldırdığı yolundaki “temelsiz Amerikan suçlamalarını” takip edeceklerini söyledi.

Zarif, Amerika’nın davranışlarının kışkırtıcı olduğunu söyledi ve Washington’un masum Yemenlilere bomba yağdırılmasına desteğini bu tür suçlamalarla kapatmaya çalıştığını söyledi.

İran, 2014’te Yemen’in başkenti Sana’yı kontrol etmeye başlayan Husi milisleri destekliyor, ancak bu gruba silah yardımı yaptığı iddialarını reddediyor. Amerika ise üç yıldır Husiler’le savaşan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonu destekliyor.

BM Güvenlik Konseyi, Salı günü İran’la nükleer silah programını sona erdiren anlaşmanın uygulanması süreciyle ilgili altı aylık değerlendirme toplantısını yaptı. Bu toplantıda Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran’dan Yemen’e silah sevkiyatını yapıldığını söyledi. BM hem Yemen hem de İran’a ayrı ayrı silah ambargosu uyguluyor.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “İran’ın istikrar bozucu eylemleri artarak devam ediyor, biz uluslararası topluma meydan okumanın bedelini arttırmadığımız sürece de bu devam edecek” diye konuştu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi, Konsey’in İran’a baskı uygulamak için birden çok seçeneği olduğunu kaydetti. Bunlar arasında nükleer anlaşmayı destekleyen BM kararındaki önlemleri güçlendirmek, İran’ın tüm balistik füze çalışmalarını yasaklayan yeni bir karar çıkarmak ve Yemen’e silah ambargosunu deldiği için İran’a yaptırım uygulamak var.

Nikki Haley, geçen hafta Washington’da bir askeri üste muhabirlere kısa süre önce Husiler tarafından Suudi Arabistan’a fırlatılmış İran yapımı olduğunu söylediği kısa menzilli bir füzenin kalıntılarını göstermişti.

Husiler Salı günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a bir başka füze fırlatmıştı.

Suudi liderliğindeki koalisyon ise füzeye müdahale ettiklerini belirtirken devlet televizyonu olayda ölen ya da yaralanan olmadığını açıklamıştı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Orta Doğu Enstitüsü araştırmacılarından Zubair İkbal’e göre İran ve Kuzey Kore’nin geliştirdiği füzelerin teknolojisi birbirine o kadar yakın ki Husiler’e silah verenin kim olduğunu söylemek güç.

Yemen’deki çatışmalar sivilleri de olumsuz etkiliyor ve ülkeyi büyük bir insanı krizin eşiğine getiriyor.

BM ye göre, hava saldırıları Aralık ayının ilk yarısında 136 sivilin ölümüne neden oldu. Ayrıca çatışmaların başlamasından bu yana 5 bin 558 kişi öldü, 9 bin kişi ise yaralandı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG