Erişilebilirlik

İran’dan Nükleer Tehdit


İran’ın nükleer araştırmalarının başındaki isim olan Ali Ekber Salihi, Amerika’nın bazı kişilere yeni ambargolar uygulama kararına sert tepki gösterdi. Salihi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Gerekirse uranyum zenginleştiririz” açıklamasını bir adım ileri taşıdı ve İran’ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde edebilmek için sadece 5 güne ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu oranda zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah üretiminde kullanılabiliyor.

Salihi söz konusu açıklamayı İran devlet televizyonunda katıldığı bir programda yaptı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yardımcılarından biri olan Salihi, İran’ın böyle bir niyeti olmadığını, mevcut nükleer anlaşmaya bağlı olduğunu ancak eğer İran’ın karşı tepki vermesini gerektirecek bir durum ortaya çıkarsa 5 gün içerisinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde edebileceğini söyledi.

İran’dan bu açıklamanın gelmesine ise Amerika Başkanı Donald Trump’ın İran’la varılan nükleer anlaşma ile ilgili değerlendirmeleri ve geçen hafta imzaladığı bir ambargo kararı neden oldu. Başkan Trump İran’ın füze programı ile ilgili oldukları gerekçesi ile bazı kişiler ve onların iş ortaklarına yeni yatırımlar uygulanmasına izin veren bir kararname imzaladı.

Başkan Donald Trump göreve gelmeden önce de geldikten sonra da yaptığı açıklamalarda İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ve Almanya arasında varılan anlaşmayı sert ifadelerle eleştirmeye devam ediyor.

Bir önceki Başkan Barack Obama döneminde imzalanan anlaşma ile İran elindeki yüzde 20 oranında geliştirilmiş uranyum stoklarını teslim etmiş ve nükleer reaktörlerde enerji üretimi ve sağlık çalışmalarında kullanmak üzere sadece yüzde 5 oranında uranyum zenginleştirme işlemi yapmaya başlamıştı.

Anlaşma yapıldığı tarihte uzmanlar İran’ın anlaşmadan ayrılması halinde yeniden yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirebilmesi için en az bir yıllık bir süreye ihtiyaç duyacağını açıklamışlardı.

İran hali hazırda nükleer anlaşma sonrası elde ettiği ekonomik kazanımları hayata geçirme çabası içerisinde. Bu kapsamda İran Havayolları Amerikan Boeing ve Fransız Airbus uçak firmaları ile milyar dolarlık anlaşmalar imzalamış durumda. Anlaşmanın feshedilmesinin İran’ı yeniden ekonomik sorunlara ağının içerisine düşüreceği kesin yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG