Erişilebilirlik

İran'dan IMF'ye Eleştiri


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Uluslararası Para Fonu IMF’i eleştirdi ve IMF'nin ayrımcılık yaptığını söyledi. Ruhani, IMF’in İran’ın Corona virüsü salgınıyla mücadele için talep ettiği 5 milyar dolarlık acil yardım fonunu halen onaylamamasını eleştirdi.

Ruhani, televizyondan yayınlanan kabine toplantısında yaptığı konuşmada, ''Uluslararası organizasyonları görevlerini yerine getirmeleri konusunda uyarıyorum. Biz IMF’in üyesiyiz. Borç verme konusunda bir ayrımcılık olmamalı,'' dedi.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati, geçen ay IMF’e yazdığı bir mektupla örgütün acil durumlar fonundan kullanılmak üzere 5 milyar dolarlık kredi talebinde bulunmuştu. Söz konusu fon, ülkelerin doğal afet ve salgın gibi durumlarda kredi taleplerinin karşılandığı bir kaynak.

Konuya ilişkin daha önce açıklama yapan bir IMF yetkilisi, örgütün İranlı yetkililerle İran’ın ihtiyaçları konusunda görüşmeler yaptığını söylemişti.

İran’da bugüne dek açıklanan resmi rakamlara göre ülkede 62 bin 589 kişide Corona virüsü tespit edilirken 4 bin3 kişi de hayatını kaybetti.

Salgın, hali hazırda Amerika’nın uyguladığı ambargolar nedeniyle sıkıntılar yaşayan İran ekonomisini daha da zora soktu.

Amerika’nın ambargolarını da eleştiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ''Amerika’nın İran’a uyguladığı yaptırımlar, ekonomik ve tıbbi açıdan bir terördür. Amerikalılar tüm uluslararası kuralları ihlal ediyorlar,'' dedi.

Amerikalı yetkililer, bu eleştirilere, İran’a yönelik ambargoların ilaçları kapsamadığını ve Washington’un bu konuda Tahran yönetimine yardım teklifinde bulunduğunu söyleyerek yanıt veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG