Erişilebilirlik

İran'da Üst Düzey İki İsmin Daha Öldürüldüğü İddia Ediliyor


Cuma günü öldürülen nükleer bilimadamı Muhsin Fahrizade'nin cenaze töreni büyük bir katılımla haftabaşında Tahran'da yapıldı.
Cuma günü öldürülen nükleer bilimadamı Muhsin Fahrizade'nin cenaze töreni büyük bir katılımla haftabaşında Tahran'da yapıldı.

Arap ve İran medyasında yer alan haberlerde İran'ın nükleer programının en önemli ismi sayılan Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinin ardından son 48 saat içerisinde, İran ordusu ve istihbarattından iki üst düzey ismin daha öldürüldüğü iddia edildi.

Suudi Arabistan’dan yayın yapan El Arabiya televizyonu, Devrim Muhafızları Komutanı Müslim Şehdan’ın, insansız hava aracı saldırısıyla Irak-Suriye sınırında Pazar günü öldürüldüğünü iddia etti.

Haberde Şehdan’ın bulunduğu araçtaki diğer kişilerin de saldırıda öldüğü belirtildi. Aracın patlayıcı dolu olduğu, bu sebeple büyük bir patlama olduğu öne sürüldü.

Aralarında İran muhalif haber kaynaklarından biri olarak bilinen Javanha sitesinin de bulunduğu bazı kaynaklar, üst düzey istihbarat yetkilisi Habib Sawari’nin de evinde uğradığı bir silahlı saldırıda öldürüldüğünü iddia ediyor. Sawari’nin öldürüldüğü haberi, henüz İranlı yetkililer tarafından doğrulanmadı.

İran eski Cumhurbaşkanı Ebul Hasan Beni Sadr, Amerika’nın Sesi'ne yaptığı değerlendirmede, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in son olaylara karşı bir askeri karşılık verip-vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Sadr, hem İsrail hem de Suudi Arabistan’ın, İran’ın bir askeri çatışma içerisine çekilmesini, iç siyasi nedenlerle isteyebileceklerini dile getirdi.

Öte yandan İran hükümet sözcüsü Ali Rebii, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer bilim adamı Fahrizade’nin öldürülmesinin psikolojik bir operasyon olduğunu, ancak bu cinayeti işleyenlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi.

Rebii, suikastın, İran halkı arasında huzursuzluk yaratmayı amaçladığını ve İran’ın stratejisine zarar vermeye çalıştığını belirtti.

Reuters Haber Ajansı, Fahrizade’nin öldürülmesinden önce Amerikan uçak gemisi Nimitz’in Körfez’e giriş yaptığını, ayrıca Ortadoğu'daki bazı üslere de B-52 ağır bombardıman uçaklarının konuşlandırıldığını duyurmuştu.

Denetimlerin durdurulması yasa tasarısına veto

Fahrizade’nin öldürülmesinin ardından İran meclisinde vekiller dün, “İsrail’e ölüm” sloganları attı. Yapılan bir oylamada da uranyum zenginleştirme oranının yüzde 20’ye çıkarılmasını ve BM denetimlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısına onay verildi.

Ancak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, meclis tarafından kabul edilen denetimlerin durdurulması tasarısını veto etti. Ruhani, bunun 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili diplomatik çabalara zarar vereceğini dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG