Erişilebilirlik

İran’daki Protestolara Dünyadan Tepkiler

Londra ve Los Angeles'ta İran'daki protestolara destek verilirken Rusya ABD'yi İran'ın içişlerine karışmaması için uyardı

1/1/18 20:45 -- İran devlet televizyonunda Necefabad’da da bir polis yetkilisinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, attığı Twitter mesajlarından sonra ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi.

Rusya, protestoların İran’ın iç meselesi olduğunu ve herhangi bir dış müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Ali Şamkani, ülkede yaşanan olaylarda sosyal medyayı suçladı. “İran’daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar Amerika, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Sosyal medyada ülkemizle ilgili olanlar, İran halkına karşı vesayet savaşıdır” dedi.

Ruhani, İranlılar’ın yasal olarak protesto hakları olduğu ancak milli birliğin bugünkü koşullarda ilk ve en önemli adım olduğunu belirtti.

Pazartesi günü, İran çapında internet kesintileri olduğu bilgisi geldi ancak kullanıcılar daha sonra internetin tekrardan çalıştığını bildirdi.

1/1/18 20:45 İran devlet televizyonu, dün gece protestolarda 9 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve böylece ölü sayısının 20’yi aştığını bildirdi.

2/1/18 4:55 - İran’da beş gündür devam eden protestoları yakından izleyen Türkiye, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada İran’a destek verdi. Dışişleri Bakanlığı, toplumsal huzur ve istikrara vurgu yaptı: “İran’da 28 Aralık tarihinde başlayan gösterilerin yayılarak sürdüğü ve çıkan olaylarda ölenlerin olduğu, ayrıca kamu binalarının zarar gördüğü yönündeki haberlerden endişe duyulmaktadır. Türkiye, dost ve kardeş İran’ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmektedir.”

Açıklamada ayrıca, “Bir an önce ülkede sükunetin sağlanmasını ve sağduyunun hakim kılınarak olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

2/1/18 6:02 -- İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney, Tahran rejiminin “düşmanlarının” ülkede geçen hafta başlayan hükümet karşıtı protestoların arkasında olduğunu söyledi.

Hameney devlet televizyonunda ve resmi web sitesinde yayınlanan açıklamasında, “Son günlerde İran’ın düşmanları, İslam Cumhuriyeti’nde sorun çıkarmak için nakit, silah, siyaset ve istihbarat aygıtları dahil farklı araçlar kullandı” dedi. Hameney, “zamanı geldiğinde” son olaylar hakkında ulusa hitap edeceğini de belirtti.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG