Erişilebilirlik

İran’daki Protestolara Dünyadan Tepkiler

Londra ve Los Angeles'ta İran'daki protestolara destek verilirken Rusya ABD'yi İran'ın içişlerine karışmaması için uyardı

Çarşamba günü İran’da hem rejim yanlısı hem de rejim karşıtı gösteriler vardı. ABD, İran halkına desteğini yinelerken, Birleşmiş Milletler, ABD’yi İran’a müdahale etmekle suçladı.

İran’da Bu Kez de Hükümet Yanlıları Sokaklarda

Nobel Barış Ödüllü İranlı insan hakları avukatı Shirin Ebadi, İran halkını protestoları arttırmaya ve sivil itaatsizlik eylemlerine çağırdı.

Dubai merkezli Asharq Al Awsat gazetesine konuşan Ebadi, İranlılar’ın sokaklarda gösteri yapmaya devam etmesi gerektiğini ve bunun anayasal bir hak olduğunu belirtti.

Edabi halka su, elektrik, doğal gaz faturaları ve vergilerini ödememeleri konusunda çağrı yaptı. Halkın paralarını bankalardan çekerek hükümete ekonomik baskı yapmalarını isteyen Ebadi, böylece hükümetin şiddet uygulamayı bırakacağını ve halkın isteklerine boyun eğeceğini belirtti.

Edabi, “Eğer hükümetiniz size 38 yıldır dinlememişse, şimdi de sizin hükümetin sizden istediklerini görmezden gelmenizin vakti” dedi.

2003 yılında Nobel Barış Ödülü alan Ebadi, İran’dan sürgün edilen isimlerden biri.

Shirin Ebadi
Shirin Ebadi

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, gösterilerde bir Avrupa ülkesi vatandaşının tutuklandığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı’nın Burucerd vilayeti yetkilisi Hamid Reza Abulhasani Tasnim’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada yakalanan Avrupalı’nın casuslukla suçlandığını ve yabancı istihbarat birimlerinden eğitim almış olduğunu söyledi. Burucerd son günlerde bir dizi kentte görülen prototesto gösterilerine sahne olmamıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Amerika’nın Sesi adına kendisiyle söyleşi yapan gazeteci Greta Van Susteren’e Amerika’nın, İran halkının özgür ve demokratik bir geleceğe eriştiğini görmek istediğini ve İran halkının bunu anlamasını umduğunu söyledi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG