Erişilebilirlik

'Yaptırımların Etrafından Dolanmak Konusunda Doktora Yaptık'


İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, New York’taki Birleşmiş Milletler binasında Reuters Haber Ajansı'na bir röportaj verdi. Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve sonrasında İran’a yeni yaptırımlar getirmesi konusunda Zarif, “Yaptırımların etrafından dolanmanın bir yolu her zaman vardır ve biz bu konuda doktora yaptık” dedi.

Amerika Başkanı Donald Trump’ın İran'la bir savaş istemediğine inandığını da söyleyen Zarif’e göre Trump, bir çatışmanın içerisine çekilebilir.

İran Dışişleri Bakanı, “Trump’ın savaş istediğini sanmıyorum ama bu böyle birşeyin içine çekilemeyeceği anlamına gelmiyor” dedi.

Zarif, “B Takımı” olarak nitelendirdiği ve aralarında Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun bulunduğu bir ekibin, Trump’ı Tahran’la bir çatışma içerisine sokabileceğini iddia etti.

İran Dışişleri Bakanı, bu ekibin diyalogtan yana olmadığını söylerken İran’ın bir çatışma arayışı içerisinde olmadığını ama kendisini savunmaktan geri de durmayacağını belirtti.

Zarif Amerika’nın tehlikeli olarak nitelediği politikaları karşısında İran’ın sağduyulu davrandığını söyledi. Buna örnek olarak da İran’ın halen Hürmüz Boğazı’ndan Amerikan gemilerinin geçiş yapmasına izin vermesini gösterdi.

Amerikan İran Devrim Muhafızları’nı terörist olarak tanımasını “saçma” bulduğunu belirten İran Dışişleri Bakanı, Amerika’dan bir hareket olmadıkça İran’ın askeri bir karşılık verme niyetinde olmadığını ifade etti.

“Baskıya alerjimiz var” diyen Zarif, Trump yönetimine mesaj da yolladı. Zarif, “Saygı dilini kullanmayı deneyin, bu sizi öldürmez bana inanın” ifadelerini kullandı.

Zarif, ülkesinin Amerika’ya 6 ay önce tutuklu değişimine açık olduğunu ilettiğini ama bir yanıt alamadığını da kaydetti.

Zarif Amerika’da cezaevinde tutulan İranlılar’a yöneltilen suçlamaların sahte olduğuna inandıklarını, Amerika’nın da İran’daki Amerikalılar’a yönelik suçlamaları sahte bulduğunu kaydetti ve “Bunu tartışmayalım, değiş tokuş yapalım. Ben buna hazırım ve bunu yapmaya yetkim var” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG