Erişilebilirlik

İran’da Cumhurbaşkanı Adayları Azaldı


İran’da seçimler yaklaşırken sert tutum yanlısı adaylardan Gulam Ali Haddad Adil adaylıktan çekildiğini açıkladı

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, aşırı muhafazakar adaylardan Gulam Ali Haddad Adil adaylıktan çekildi. 68 yaşındaki Adil, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, diğer muhafazakar adayların şansını yükseltmek için çekilme kararı aldığını söyledi. Gulam Ali Haddad Adil, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanları arasında ve kızı da Hamaney’in oğluyla evli.

Bazı reform yanlısı yayın kuruluşları adaylardan Muhammed Rıza Arif’in de yarıştan çekilmeyi planladığını yazdı. Arif’in kendisi gibi reform yanlısı Hasan Ruhani’yi desteklemek için adaylıktan çekileceği sanılıyor. Arif de çekilirse aday sayısı altıya inecek.

Daha önce yayınlanan haberlerde, Muhafızlar Konseyi’nin Ruhani’nin adaylığını düşürmeyi planladığı da bildirilmişti. Ruhani’nin, İran’ın nükleer programlarıyla ilgili gizli bilgileri açıklaması ve bazı mitinglerde taraftarlarının attığı sloganlar nedeniyle adaylığının gözden geçirildiği bildirildi.

Yetkililer Ruhani’nin adaylığının düşürüleceği haberlerini yalanladı, ancak seçim gününe kadar tüm politikacıların adaylığının gözden geçirilebileceğini söyledi.
İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Haziran Cuma günü yapılacak. Seçilecek politikacı, Mahmud Ahmedinejad’ın yerini alacak. İki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Ahmedinejad, anayasa gereği, üçüncü kez aday olamıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG