Erişilebilirlik

İran 'Bomba Taşıyabilen' Uzaktan Kumandalı Uçak Geliştirdi


İran, uzun menzilli hedefleri vurabilen yeni bir pilotsuz uçak geliştirdi.

İran ordusu uçağı bugün düzenlenen bir törende tanıttı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın katıldığı tören televizyondan canlı olarak yayınlandı.

İran devlet televizyonu “Kerrar” adlı pilotsuz uçağın yaklaşık bin kilometre menzili olduğunu ve her biri 100 kiloluk iki bomba ya da 200 kiloluk tek bir bomba taşıyabileceğini bildirdi. Yetkililer, uçağın yer hedeflerini büyük bir hızla vurabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yeni uçağı İran’ın düşmanları için bir “ölüm elçisi” olarak tanımladı.

Ahmedinejad, İran’ın 2025 yılına kadar uzaya astronot göndermeyi planladığını da söyledi.

Ahmedinejad: 'İnsanlık İçin Onur ve Kurtuluş Elçisi'

İran ordusu, “vurucu” anlamına gelen Kerrar adlı pilotsuz uçağı üst düzey yetkililerin katıldığı bir törende tanıttı. 200 kilo bomba taşıyabilen uçağın bin kilometreye kadar uzun menzilli hedefleri vurabileceği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, pilotsuz uçağı İran’ın düşmanları için bir ölüm simgesi olarak tanımladı:

Ancak Ahmedinejat uçağın aynı zamanda “insanlık için bir onur ve kurtuluş elçisi” olarak görev yapacağını da söyledi. İran cumhurbaşkanı uçağın yabancı saldırganları caydırmayı amaçladığı görüşünü savundu.

İran’ın nükleer programıyla ilgili gerginlik artmaya devam ederken, İsrail’in programı durdurmak için askeri harekata girişebileceği tartışmaları da sürüyor. İranlı yetkililerin sürekli ‘Siyonist devlet’ olarak tanımladıkları İsrail’i yok etmekten söz etmeleri karşısında İsrail, İran’a karşı bir saldırı olasılığını gündemde tutuyor.

Tahran ise nükleer programının sadece sivil ve barışcı amaçlı olduğunu öne sürüyor. Ancak İran’ın çalışmaları konusunda Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin kaygılarını giderecek adımlar atmaması ve bazı nükleer tesislerini gizleme girişiminde bulunması dördüncü tur BM yaptırımlarına yolaçtı. Batılı istihbarat örgütleri, İran’ın ne zaman nükleer silah geliştirecek duruma geleceği konusunda farklı tahminlerde bulunuyor. Bazıları, İran’ın bir yıl gibi kısa bir süre içinde nükleer silaha sahip olabileceği görüşünde.

İran’ın yaptırımlara rağmen ayakta kalacağını savunan Tahran hükümeti, Buşehr nükleer reaktörünün açılışı gibi başarıları ve Cuma günkü yeni karadan karaya atılan füze denemesi gibi askeri alandaki ilerlemeleri örnek gösteriyor. Bu aybaşında İran ordusu dört yeni yerli yapım denizaltıyı da hizmete soktu.

Devlet Başkanı Ahmedinejad Pazar günkü törende yaptığı konuşmada, İran’ın “dünya saldırganları” olarak adlandırdığı ülkere karşı savunma şemsiyesi kuracak bir noktaya ulaşmak zorunda olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, İran’ın kimseye saldırmak istemediğini ancak zorbalık karşısında sessiz kalamayacağını söyledi.

Bağımsız uzmanlar, İran’ın askeri alanda attığı son adımların etkinliği konusunda kuşkulu bir tavır takınıyor.

XS
SM
MD
LG