Erişilebilirlik

İran Boeing ile Anlaştı


Tahran, Amerikan Boeing firması ile anlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşma, İran semalarının onyıllar sonra ilk defa Amerikan uçaklarına açılacağı anlamını taşıyor. Anlaşma, İran’a yönelik yaptırımların hafifletilmesinin ardından geldi.

Anlaşmanın ayrıntıları henüz açıklanmadı, ancak Batılı ve Ortadoğulu kaynaklar anlaşmanın onaylanması halinde Iran Air’in 100’den fazla Boeing uçağı alacağını belirtiyor.

İran Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi, anlaşmanın ayrıntılarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

Anlaşmanın hayata geçmesi için Boeing’in Amerikan Yönetimi’nin onayını alması gerekiyor. İran yaklaşık 40 yıldır Amerikan uçağı alma konusunda yasaklı.

Boeing sözcüsünün elektronik posta üzerinden yaptığı açıklamada, “İran Havayolları ile Amerikan yöentiminin onayıyla Boeing yolcu uçakları ve hizmetleri konusunda müzakereler yürüttük” denildi.

Reuters geçen hafta İran’ın Boeing ile 1979’dan bu yana ilk kez tarihi bir anlaşmaya doğru gittiğini ve bunun 100’den fazla uçağı kapsayacağını bildirmişti. Iran Air’in başkanı Reuters’a yaptığı açıklamada, Boeing ile yaşlı filosuna destek için de görüştüklerini belirtti.

Zorluklar duruyor

İran, yıllarca devam eden yaptırımlardan sonra 400 jetini yenileme ihtiyacında.

Airbus ve Boeing’in anlaşma yapmak için Amerikan ihracat lisansına ihtiyacı var.

Bu izin alınsa bile kaynaklar anlaşmaların yürürlüğe girmesinin finans konularındaki belirsizlik nedeniyle biraz süre alabileceğini belirtiyor. Çünkü Amerikan finans sistemi İran’a hala kapalı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Nisan ayında yaptığı açıklamada nükleer anlaşma kapsamında yabancı bankaların İran ile iş yapmasına karşı olmadığını belirtmiş ancak İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney Washington’ı anlaşmaya uymamakla suçlamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG