Erişilebilirlik

İran BBC Farsça Servisi Çalışanlarının Malvarlıklarını Dondurdu


İran’da bir mahkeme BBC Farsça Servisi ile bağlantılı 150’den fazla kişinin mal varlıklarını dondurdu.

BBC, mahkeme kararının mevcut yayıncıları, eski çalışanları ayrıca siteye katkıda bulunanları kapsadığını duyurdu. Mahkeme kararı ile 152 kişiye emlak, araç ve daha birçok malın alım satımı yasaklandı. Karar bu kişilerin ailelerini de etkileyecek.

Kararın başkent Tahran'da bulunan Evin Cezaevi'ndeki mahkemece alındığı açıklandı. İran’dan konu ile ilgili bir açıklama gelmezken, BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Francesca Unsworth, kararı dehşet verici olarak niteledi.

Unsworth açıklamasında, "BBC'yle olan bağları nedeniyle insanların yasal ve finansal yaptırımlara maruz kalmaları dehşet verici. İranlı yetkililere bu mahkeme emrini acilen bozmaları ve BBC'nin çalışanları ile eski çalışanlarının diğer vatandaşlarla aynı mali haklardan yararlanmalarına izin vermeleri çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

BBC Farsça Servisi’nin yayınları İran’da yasaklı ancak yine de birçok İranlı kuruluşun radyo ve televizyon yayınlarını takip ediyor. BBC verilerine göre 13 milyon İranlı bu yayınları takip ediyor.

Farsça Servisi’nin çalışanları daha önce de İran hükümetinin, özellikle yargıdaki aşırı muhafazakar kesimin hedefi olmuştu.

Thomson-Reuters Vakfı'nın çalışanı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Nisan 2016'dan bu yana, mahkeme kararının çıktığı Evin Cezaevi’nde tutuklu. Ratcliffe, iki yaşındaki kızıyla ülkeyi ziyareti sırasında, İran hükümetini yumuşak bir şekilde devirmeye hazırlandığı iddiasıyla tutuklanmış ve beş yıl hapis cezasına çaptırılmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG