Erişilebilirlik

İran Amerikalı Casus Yakaladığını Doğruladı


İran Amerikalı Casus Yakaladığını Doğruladı
İran Amerikalı Casus Yakaladığını Doğruladı

Amerikalı bir kadının, İran’ın Azerbaycan sınırında casusluk yaparken yakalandığı yolundaki haberler doğrulandı.

Haberlere göre, İran Sınır Muhafızları komutan yardımcısı Ahmet Gerivand, İran devlet radyosuna yaptığı açıklamada, kadının Amerikalı olduğunu söyledi. Ancak Fars haber ajansı, Gerivand’ın, kadının uyruğunun kesin olarak saptanamadığını söylediğini yazdı.

Daha önceki haberlerde Hall Talayan adlı kadının Ermenistan sınırında yakalandığı ve dişlerinde casusluk araçları bulunduğu bildirilmişti.

Ancak İran devlet televizyonu bu haberleri sonra yalanladı. İranlı yetkililer, 55 yaşındaki Talayan’ın vizesi olmadığı için Ermenistan’a geri gönderildiğini söyledi.

Ermenistan Ulusal Güvenlik Dairesi de, Talayan adlı bir kadına ait hiçbir kayıt veya belge bulunmadığını duyurdu. Amerika ise Hall Talayan adlı birine pasaport verilmediğini açıkladı.

İran’da halen Josh Fattal ve Shane Bauer adlı iki Amerikalı casusluk iddiasıyla hapis tutuluyor. 2009 yılı Temmuz ayında Irak sınırından İran’a girmeye çalıştıkları iddiasıyla Fattal ve Bauer’le birlikte tutuklanan Sarah Shourd ise 500 bin Dolar kefaletle Eylül ayında serbest bırakıldı.

Amerikalı gençler, Irak’ın kuzeyinde, İran sınırı yakınlarında dağ yürüyüşü yaparken yanlışlıkla İran’a girdiklerini öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG