Erişilebilirlik

Tahran ABD'de Tutuklu Gazetecinin Serbest Bırakılmasını İstedi


Amerika asıllı İranlı televizyon sunucusu Merziye Haşimi Pazar gününden bu yana Amerika'da gözaltında tutuluyor
Amerika asıllı İranlı televizyon sunucusu Merziye Haşimi Pazar gününden bu yana Amerika'da gözaltında tutuluyor

İran, Amerika’da tutuklu bulunan Press TV sunucusu ve belgesel yapımcısı Amerika doğumlu İranlı gazeteci Merziye Haşimi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Haşimi’nin Pazar günü St. Louis havalimanında tutuklandığı ve Washington’da gözaltında tutulduğu açıklanmıştı.

Amerikalı yetkililer henüz Haşimi’nin neyle suçlandığına dair bir açıklama ya da yorumda bulunmadılar.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasemi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Siyah ve Müslüman bir kadın olan Haşimi’nin tutuklanması, Başkan Donald Trump yönetiminin ırkçı ve ayrımcı politikasının bir başka örneğidir” dedi.

İran’ın İngilizce yayın yapan ve Haşimi’nin de çalıştığı haber kanalı Press TV, gözaltında bulunan Haşimi’ye başörtüsü takması izni verilmediği ve kendisine yemek olarak domuz eti verildiğini iddia etti.

Haşimi, Amerika’da New Orleans şehrinde dünyaya gelmiş ve sonradan Müslüman olarak Melanie Franklin olan adını Merziye Haşimi olarak değiştirmiş bir Amerikalı. 10 yıldan uzunca bir süredir İran’da yaşayan Haşimi, bugüne dek Amerika’da kadınlara, Müslümanlara ve Afrika kökenli Amerikalılara uygulanan ayrımcılıkla ilgili haberler hazırlamış bir gazeteci.

Öte yandan Haşimi’nin tutuklanmasına tepki gösteren İran, uzunca bir süredir kendi ülkesi içerisinde çeşitli ülke ve çifte vatandaşlığı bulunan kişileri tutuklayarak, bu kişilerin durumlarını uluslararası görüşmelerde koz olarak kullanmakla suçlanıyor.

İran son olarak da geçen hafta Amerikalı emekli Deniz Kuvvetleri mensubu Michael White’ı tutukladığını kabul etmişti. White, Trump yönetimi altında İran’da tutuklanan ilk Amerikalı oldu. Hali hazırda İran’da tutuklu 4 Amerika vatandaşının daha olduğu biliniyor. Bu kişilerin arasında ajanlık faaliyetiyle suçlanan İran kökenli Amerikalı Siamak Namazi ve babası da bulunuyor. Bu iki kişi 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış durumdalar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG