Erişilebilirlik

İran Ambargosunu Delen 35 Şirket Kara Listeye Alındı


İran Ambargosunu Delen 35 Şirket Kara Listeye Alındı
İran Ambargosunu Delen 35 Şirket Kara Listeye Alındı

Amerika Maliye Bakanlığı, İran’ın, deniz taşımacılığında uygulanan yaptırımları delmek için kullandığı paravan şirket ve kişileri açıkladı

Amerika Maliye Bakanlığı, İran’ın, deniz taşımacılığında uygulanan yaptırımları delmek için kullandığı paravan şirket ve kişileri açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Almanya, Malta ve Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 37 şirketle beş İranlı, İran İslam Cumhuriyeti Deniz Yolları işletmesi adına faaliyet gösteriyor veya tamamen Tahran rejimi tarafından kontrol ediliyor.

Amerika, İran’ın deniz yolu işletmesine, nükleer silah geliştirme faaliyetlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle 2008 yılında yaptırım uygulama kararı almıştı. Bakanlığın Terörizmle Mücadele ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Stuart Levey, “İran’ın yaptırımlardan kaçınarak yasadışı yollarla deniz ticareti yapmak için kullandığı karmaşık taktik ve yapılanmayı açığa çıkarmaya devam edeceğiz,” dedi. Müşteşar, bu gizli yapılanma nedeniyle birçok şirketin, Tahran rejiminin nükleer silah programına dahil olmaktansa bu ülkeyle ticaret yapmamayı tercih ettiğini belirtti. Levey, bir süre önce Azerbaycan ve Türkiye’de de temaslarda bulunarak İran’la yapılan ticaret ve banka işlemleri konusunda Amerika’nın kaygılarını iletmişti.

Maliye Bakanlığı’nın kara listeye aldığı şirket ve kişilerin ayrıntılı bilgileri için aşağıdaki link’e tıklayın.

http://www.treas.gov:80/offices/enforcement/ofac/actions/20101027.shtml

XS
SM
MD
LG