Erişilebilirlik

İran ABD’nin Uyarısına Rağmen Uzay Programını Sürdürecek


İran, ABD’nin tüm uyarılarına rağmen uzay programına devam edeceğini açıkladı. Açıklama Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ten geldi. Zarif, İran’ın uzay programını yasaklayan uluslararası bir kanun bulunmadığını söyledi.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de ikili görüşmeler yapan Zarif Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 2015’te imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan çıkmanın Tahran için bir seçenek olduğunu, ancak bunun masadaki tek seçenek olmadığını söyledi.

ABD yönetimi geçen hafta İran’a uzaya roket fırlatma faaliyetleriyle ilgili uyarıda bulunmuştu. Washington açıklamasında, bu faaliyetlerin BM Güvenlik Konseyi’nin kararına aykırı olduğunu belirtmiş, roketlerde balistik füze teknolojisi kulanıldığına vurgu yapmıştı.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 nükleer anlaşmasını içeren 2231 sayılı kararında İran’a nükleer füze taşıma kapasitesine sahip balistik füze çalışmalarına sekiz yıl boyunca ara vermesi çağrısı yapılıyor.

Tahran, askeri kapasitesiyle ve özellikle de Devrim Muhafızları tarafından yürütülen füze programıyla ilgili Washington’la müzakere yürütmeyi reddediyor. İran, programın tamamen savunma amaçlı olduğunu savunuyor ve bu füzelerin nükleer savaş başlığıyla donatılabileceğini reddediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve Tahran’a yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu. Trump kararının gerekçesi olarak anlaşmanın İran’ın balistik füzelerini ve Suriye, Yemen, Lübnan ve Irak’ta kendisi adına savaşan silahlı gruplara verdiği desteği kısıtlamayı içermemesini göstermişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG