Erişilebilirlik

‘İran’a ABD Finans Sistemine Erişim İzni Yok’


‘İran’a ABD Finans Sistemine Erişim İzni Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Thomas Shannon, İran’a nükleer anlaşma kapsamındaki yaptırımların kaldırılması sürecinin bir parçası olarak Amerikan finansal sistemine erişim imkanı tanınmayacağını söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun İran konulu oturumunda konuşan Shannon, İran’ın Amerikan bankalarıyla doğrudan işlem yapabilmesine izin verileceği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Shannon, “ABD’nin İran’a Amerikan finansal sistemine erişim izni vermeye hazırlandığı şeklindeki haberler ve dedikodular doğru değil” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte Shannon, Amerika’nın, İran’ın nükleer anlaşmanın devreye girmesinden sonra serbest bırakılan fonlara erişimine izin veren düzenlemeleri netleştirme üzerinde çalıştığını belirtti.

Amerikan medyasında geçen hafta, Obama yönetiminin İran’la yapılacak finansal işlemlerde Amerikan dolarının kullanılmasını yasaklayan kısıtlamaları gevşetmeyi planladığı yönünde haberler çıkmıştı.

Associated Press ajansının bir haberinde, Hazine Bakanlığı’nın İran’ın uluslararası ticarette doları kullanabilmesine fırsat sağlayabilecek bir plan üzerinde çalıştığı öne sürülmüştü. Şu anki haliyle İran herhangi bir ülkeyle ticaret yaptığında dolar kullanamıyor ancak habere göre, yönetim şimdi dolaylı da olsa, Tahran’ın uluslararası ticarette dolar kullanmasına izin verecek bir düzenleme hazırlıyor.

Cumhuriyetçiler öfkeli

Bu haberlerin ardından, İran’la nükleer anlaşmaya başından beri karşı çıkan Kongre’deki Cumhuriyetçiler, hatta bazı Demokratlar’dan öfkeli açıklamalar geliyor.

Başta Cumhuriyetçiler olmak üzere nükleer anlaşmaya karşı çıkan çevreler, İran’a anlaşmanın gerektirdiğinden ve Tahran’ın hakettiğinden daha fazlasının verildiği görüşünü savunarak, yönetimi “kale direklerinin yerini değiştirmekle” eleştiriyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, “Bu haberler çok rahatsız edici” derken, İran’ın balistik füze denemelerine girişerek nükleer anlaşmanın ruhunu baltaladığını ve Obama yönetimin de İran’ın iş yapmasına yardımcı olmak için gerekenin ötesinde ekstra çaba sergilediğini ileri sürdü.

Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Brad Sherman da, Başkan Barack Obama’ya mektup göndererek, İran’la iş yapmada doların kullanılmasına izin vermenin anlaşmanın kapsamı dışında olduğunu ve İran’ın daha da fazla talepler öne sürmesine yol açacağını savundu. Temsilciler Meclisi’ndeki iki numaralı Demokrat Steny Hoyer de, “Aynı şekilde bir karşılık görmeden İran’a yeni bir taviz verilmesini desteklemiyorum. Bunu yaparsak baskı gücümüzü kaybederiz,” diye konuştu.

‘Kongre üyelerinin endişelerini paylaşıyoruz’

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumda Dışişleri Müsteşarı Shannon ayrıca, Tahran’ın bugüne kadar nükleer anlaşmanın getirdiği yükümlülüklere uymasından memnun olduklarını ancak İran’ın Ortadoğu’da istikrar bozucu faaliyetlerde bulunduğu ve içeride de insan hakları ihlalleri sergilediği yönünde bazı Kongre üyelerinin endişelerini paylaştıklarını da söyledi.

İran’ın balistik füze denemelerinin Washington’da yarattığı kaygı da ortadan kalkmış değil. Geçen hafta bir grup Cumhuriyetçi senatör, İran ekonomisinin balistik füze programını destekleyen her sektörüne yaptırım uygulanmasını öngören yeni bir tasarı açıklamıştı.

Dışişleri Müsteşarı Shannon da, Senato’daki oturumda yaptığı açıklamada, İran’ın balistik füze sistemlerini geliştirme yolundaki girişimlerinin bölge ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Kerry’den İran mesaisi

Washington gündeminde İran konusunun hararetle tartışıldığı bir sırada Dışişleri Bakanı John Kerry de, İran konusunun ana gündem maddelerinden birini oluşturacağı Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak üzere Çarşamba günü Bahreyn’e gidiyor.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri İran’la nükleer anlaşmaya dair derin şüpheler besliyor ve Tahran’ı bölgede nüfuzunu artırmaya dönük zarar verici ve içişlerine müdahale edici faaliyetler sergilemekle suçluyor.

Kerry’nin, Bahreyn’deki temaslarında Körfez ülkelerini nükleer anlaşmayla ilgili kaygılarını gidermeye ikna etmeye çalışması ve aynı zamanda İran’ın bölgedeki nüfuz artırma çabalarına karşı Körfez ülkeleriyle dayanışma mesajı vermesi öngörülüyor.

Ziyareti öncesinde Kerry, Şark-ul Avsat gazetesine verdiği demeçte, Amerika’nın Körfez ülkelerini, İran’la nükleer anlaşmanın onların çıkarına olduğu yönünde ikna etmeye çalıştığını belirterek, “Nükleer silah sahibi olmayan bir İran’a karşı gelmek, nükleer silah sahibi bir İran’a karşı gelmekten daha iyi” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG