Erişilebilirlik

İran-Irak Petrol Ortaklığı Dengeleri Değiştirebilir


İran-Irak Petrol Ortaklığı Dengeleri Değiştirebilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Londra’da yapılan bir toplantıda konuşan Irak’ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani, Irak’la İran arasında petrol üretimi işbirliği konusundaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi

Dış dünya için Irak’ın imajı, Felluce gibi çatışmaların sürdüğü kentlerden yükselen dumanlar.

Irak’ın Mecnun adlı petrol yatağından yükselen alevlerse farklı bir anlam taşıyor. Komşusu İran’la işbirliği hazırlıkları içinde olan ve petrol üretimini üç katına çıkarmayı planlayan lrak’ın petrol tesisleri, umudu ve gücü simgeliyor.

Washington Enstitüsü’nden Simon Henderson'a göre Bağdat ve Tahran hükümetleri çok iyi anlaşıyor. Handerson, bu iki ülkenin Körfez bölgesindeki diğer büyük güç olan Suudi Arabistan’la rekabet etmeye hazırlandıklarını belirtiyor ve ekliyor "petrol ve doğalgaz, bu ülkelerin birbirlerine karşı kullanacakları en büyük koz.”

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, Irak ve İran’ın petrol üretimini arttırmasının etkilerinin üzerinde fazla durmuyor. Öte yandan İran, petrol sektörüne uygulanan yaptırımları kaldırabilmek için dünya güçleriyle oturduğu müzakere masasında ilerleme kaydetmek istiyor.

Suudi Arabistan ise petrol gelirinin azalması olasılığından kaygılı.

267 milyar varil petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan, OPEC’teki en nüfuzlu ülkelerden biri.

Suudi Arabistan, 151 milyar varille İran ve 143 milyar varillik rezerve sahip Irak’tan çok daha güçlü. Ancak Irak ve İran’ın ortak rezervleri, bölgedeki güç dengesini bozacak kapasiteye sahip.

Suudi Arabistan’ın Suriye’deki isyancılara silah desteği vermesi, İran’ın ise Suriye Hükümeti’nin yanında yer alması kaygı yaratıyor.

Brandeis Üniversitesi’nden Nadir Habibi, İran’ın şimdilik petrol konusuna odaklanması gerektiğini söylüyor. Habibi'ye göre İran’ın ekonomiyle ilgili sorunları var ve İran Hükümeti, bu sorunları çözmekle meşgul. Bu sebeple de daha ılımlı bir dış politika gütmesi gerektiğini belirtiyor.

İranlı liderler, petrol anlaşması yapmak için Rusya’yla temasa geçmiş durumda ancak Irak’la işbirliği hakkında açıklama yapmıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'nin bu gelişme hakkındaki görüşleri net: “Şunu çok açık belirttik: Sadece Irak’ın değil, başka ülkelerin de İran’ın enerji sektörüyle ilgilenmeleri, uluslararası yaptırımları ihlal etmeleri anlamına gelir.”

Petrol sektöründen uzmanlar, Irak ve İran’ın petrol fiyatlarını aşağıya çekecek herhangi bir adım atmama konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG