Erişilebilirlik

Irak’tan Yeni Petrol Boru Hattı


Irak Petrol Bakanlığı Kerkük’teki petrol alanlarından Türkiye’deki Ceyhan Limanı’na petrol nakledecek yeni bir boru hattının inşa edilmesinin planlandığını açıkladı.

Yeni boru hattı eski ve önemli bölümü zarar görmüş Kerkük-Ceyhan boru hattının yerini alacak.

Boru hattı Baiji kenti yakınlarından başlayacak Türkiye’yle sınır bölgesi Fish-Khabur’a kadar uzanacak.

Irak Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol naklini bölgenin 2014 yılında IŞİD’in eline geçmesi ve ardından da Amerika’nın desteklediği güçler tarafından yeniden alınmasının ardından kesmişti.

Petrol Bakanı Jabar al-Luaibi bakanlığına petrol boru hattı projesiyle ilgilenen şirketlere davetiye gönderilmesi hazırlığı yapılması talimatını verdi. Açıklamada, projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceği kaydedildi.

Irak güçlerinin Kerkük’teki petrol tesislerini Kürtlerden geri almasının ardından bölgeden petrol ihracatı askıya alınmış durumda.

Bu arada Irak, İran ve Kuveyt sınırında 9 yeni petrol ile gaz bölgesi keşfi ve gelişimi için yabancı enerji şirketlerini ülkeye davet edecek.

Konunun ayrıntılarıyla ilgili olarak Pazartesi günü basın toplantısı düzenlenecek.

Irak Petol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakanlık petrol ve gaz üretimini uluslararası şirketlerin işbirliğiyle artırmayı hedeflemektedir” denildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG