Erişilebilirlik

Irak'tan Son Amerikan Askeri de Ayrıldı


Irak'tan Son Amerikan Askeri de Ayrıldı
Irak'tan Son Amerikan Askeri de Ayrıldı

Son Amerikan askeri konvoyunun Irak’tan ayrılmasıyla 9 yıldır süren savaş resmen sona erdi.

500 askeri taşıyan 100 araç güneydeki Nasiriye kentinden herhangi bir saldırı olasılığına karşı karanlıkta hareket etti ve çölü geçerek Kuveyt’e girdi. Kuveyt’e girerken sevinç gösterilerinde bulunan Amerikan askerleri biran önce ailelerine kavuşmak istediklerini söyledi.

Halen Bağdat’taki Amerikan elçiliğinde birkaçyüz güvenlik personeli kalmış bulunuyor.

2003 yılının Mart ayında başlayan ve 9 yıl süren savaşda 4,500 Amerikan askeriyle sivil ve asker en az 100,000 Iraklı hayatını kaybetti. Savaşın maliyetinin 1 trilyon doları bulduğu tahmin ediliyor.

Amerika geçen yaz Irak’taki askeri operasyonlara son vermiş ve daha çok Irak güvenlik kuvvetlerinin eğitimiyle ilgilenmişti.

Obama yönetimi Irak’ta yaklaşık 3 bin asker bırakmayı planlıyordu. Ancak Bağdat hükümeti askeri personele dokunulmazlık tanımayı reddettiği için bu konuda bir anlaşma sağlanamadı ve 2008 yılında imzalanan anlaşma uyarınca tüm Amerikan askerlerinin 31 Aralık’a kadar çekilmesine karar verildi.

Savaşın doruğunda ise Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 170 bine çıkmıştı.

Beyaz Saray, Irak polis ve ordusunun ülkede güvenliği sağlayabileceğine ve çeşitli siyasi ve etnik gruplar arasındaki görüş ayrılıklarının demokratik yollarla giderilebileceğine inanıyor.

Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG