Erişilebilirlik

Irak’tan Ankara’ya Yönelik Sert Açıklamalar


Irak ile Türkiye arasındaki gerilim karşılıklı açıklamalarla yükseliyor.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Toprağımızı halkımızın kararlılığı ile kurtaracağız, video çağrıları ile değil” ifadelerini kullandı. İbadi, bu açıklamasıyla 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefondan halka yaptığı çağrıya atıfta bulundu.

Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, İbadi’ye yönelik olarak “haddini bil” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler Türkiye’nin geçen yıl Musul yakınlarındaki Başika Kampı’na IŞİD ile mücadele amacıyla Peşmergeler’i eğitmek için asker göndermesi üzerine gerilmişti.

Musul operasyonuna katılması beklenen Irak’taki Şii milisler de Türk askerinin bölgeden hemen çekilmesini istedi.

En güçlü Şii milis gruplardan Bedir Tugayları lideri Hadi el Amiri, “Türk güçlerinin Irak’ın bağımsızlığını ihlal etmesine izin vermedik ve vermeyeceğiz” dedi. Amiri, “Türkler güçlerini geri çekmeli ve durmaya devam etme konusunda ısrar ederlerse başkalarını değil kendilerini suçlamaları gerek, Erdoğan’ın dilindeki kibir nedeniyle sadece pişman olmayacak, görecek de” ifadelerini kullandı.

Musul’un geri alınması için yapılacak operasyonun, Amerika liderliğindeki koalisyon desteğini alan Irak güçleri için en karışık operasyon olması bekleniyor.

Lübnan’da Hizbullah’ın lider Şeyh Hasan Nasrallah, Musul operasyonunun IŞİD militanlarını ülkenin doğusuna itebileceğini söyledi, Iraklılar’a “Amerika’nın oyunundan” haberdar olun” çağrısı yaptı.

Nasrallah, Beyrut’ta kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada “Amerikan aldatmacası zaferinizi Musul’da boşa çıkaracak” dedi.

Nasrallah, Iraklı liderlere ve Şii milislere Suriye topraklarına kaçmaması için IŞİD militanlarını öldürmeleri ya da hapse atmaları çağrısı yaptı. Nasrallah, IŞİD militanlarının Suriye’deki varlığının Irak’a devamlı tehdit olacağını vurguladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG