Erişilebilirlik

Irak'taki Durum Petrol Fiyatlarını Arttırabilir


Irak'taki Durum Petrol Fiyatlarını Arttırabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Irak'taki Durum Petrol Fiyatlarını Arttırabilir

Irak’taki gelişmeler sonrasında petrol fiyatları son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan Irak’ta durum kötüye giderse, fiyatların daha da artması mümkün. Ancak bazı uzmanlar şimdilik paniğe gerek olmadığını söylüyor

Günde 3 milyon varilden fazla petrol çıkarılan Irak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in ikinci büyük üreticisi. Bu nedenle de IŞİD’in Irak’ta elde ettiği kazanımlar enerji piyasalarında büyük tedirginliğe yol açtı. Ancak bazıları tehdidin abartıldığı görüşünde.

Enerji piyasası uzmanı Andrew Ricci, benzin ve ısınma amaçlı petrolün fiyatında büyük artış beklemiyor.

“En fazla etki Amerika’da hissedilecektir, bu da enerji bağımsızlığı elde edilmesini ve temiz enerji kaynaklarına geçilmesini savunanların konumunu güçlendirecektir.”

Petrol fiyatları, yükselen piyasalardaki talebin düşmesi ve alternatif kaynaklara geçilmesi nedeniyle son dört yıldır istikrar kazanmıştı. Enerjiyle ilgili köşe yazıları yazan gazeteci John Kemp, Libya ve İran’daki henüz kullanılmayan kaynakların da fiyatları istikrarda tuttuğunu söylüyor.

“Güney Sudan, Libya ve Nijerya’daki gelişmeleri gördük. İran petrolü, yaptırımlar nedeniyle dış piyasalara satılamıyor. Şimdi de Irak’ta ciddi sorunlar yaşanıyor. Ama bunlar aşılınca arz önemli ölçüde artacak. Zaten şimdi de piyasa hala istikrarlı.”

Ancak Andrew Ricci’ye göre, bu olumlu öngörü, IŞİD’in Irak’ta uzun süre kalıp kalmayacağına bağlı.

“Eğer Irak yeniden isyancıların eline geçerse, bu, piyasalar için hiç de iyi olmaz. İstikrarsızlık hidrokarbon yakıt piyasasını altüst eder.”

Irak’taki istikrarsızlık yüzünden petrol fiyatları geçen Eylül ayından bu yana rekor seviyeye çıktı. Ancak uzmanlar, Irak’ın toplam kapasitesinin %80 ila 90’ının ülkenin güneyinde bulunduğuna dikkati çekerek IŞİD tehdidinin boyutlarının sınırlı olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG