Erişilebilirlik

Irak'taki ABD Askerlerinin Görev Süresi Konusunda Karar Yakın


Irak'taki ABD Askerlerinin Görev Süresi Konusunda Karar Yakın
Irak'taki ABD Askerlerinin Görev Süresi Konusunda Karar Yakın

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda iki hafta içinde karar verileceğini açıkladı. Talabani, Bağdat’ta siyasi grupların temsilcileriyle bir araya geldi.

Irak’ta halen 45 bin Amerikan askeri var. Irak’la Amerika arasında yapılan bir güvenlik anlaşması uyarınca askerlerin tümü 31 Aralık tarihine kadar çekilmek durumunda. Ancak bazı üst düzey Amerikalı yetkililer, Irak’ın talep etmesi durumunda askerlerin bir kısmının görev süresinin uzatılabileceğini söyledi. Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Amerikan birliklerinin çekilmesinin ardından güvenliğin tam olarak sağlanamamasından kaygılı.

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Irak ordusunun özellikle hava savunması ve istihbarat alanlarında yetersiz olduğunu kaydetti. Taraflar bu konularda müzakerelere devam ediyor.

Nisan ayında Başbakan Nuri el Maliki çekilme tarihinin ardından Irak’ın dış güvenliğinin sağlanmasında yardıma ihtiyaç duyabileceğini söylemişti.

Ancak bazı Iraklılar – özellikle Şii din adamı Mukteda el Sadr yanlıların – Amerikan birliklerinin görev süresinin uzatılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG