Erişilebilirlik

Irak'ta Yine Kürt Parti Binası Bombalandı


Tuz Harmatu kentinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırıda dumanlar yükselirken
Tuz Harmatu kentinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırıda dumanlar yükselirken
Irak’ın kuzeyinde yine bir Kürt parti binasını hedef alan bombalı saldırıda en az 30 kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Yetkililer bomba yüklü iki aracın Tuz Harmatu kentinde Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’ne ait bir parti merkezinin yakınındaki bir güvenlik kontrol noktasında patladığını açıkladı.

Pazar günü de yine Kürdistan Yurtsever Birliğine ait bir parti merkezine düzenlenen çifte bombalı saldırıda en az 18 kiş ölmüş ve 65’i aşkın kişi de yaralanmıştı.

Bağdat’ın kuzeydoğusunda Diyala iline bağlı Celavla kentinde meydana gelen saldırının sorumluluğunu Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı Sünni militan örgüt üstlendi. Örgüt Twitter hesabında yayınladığı açıklamasında saldırıyı Kürdistan’da Müslüman kadınların tutuklanmasına misilleme olarak düzenlendiğini önesürdü.

Celavla kenti Kürtlerle Arapların karşılıklı hak iddia ettiği tartışmalı bölgede bulunuyor.

Cumartesi günü de Anbar ilinde silahlı bir üniversiteye girerek çok sayıda öğrenciyi rehin alan silahlı militanlar daha sonra bunları serbest bıraktı. Irak polisinden yapılan açıklamada, Ramadi’deki Anbar Üniversitesi kampüsüne giren silahlı saldırganların üniversitenin üç kampüs güvenlik görevlisini öldürdüğünü bildirdi.

Saldırı sırasında üniversitede yüzlerce öğrenci bulunuyordu. Öğrenciler saldırganların kendilerini IŞİD militanları olarak tanıttıklarını söyledi.

Anbar, aylardır Sünni isyancıların mücadelesine sahne oluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Anbar’da bu yılın başında Sünni isyancılar ve Şii hükümete bağlı güvenlik kuvvetleri arasında artan çatışmalar yüzünden yaklaşık 480 bin kişinin evlerini terk ettiğini bildirdi.

Anbar’da Felluce’nin tamamında ve il merkezi Ramadi’nin bir kısmında kontrol, El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının elinde.

BM’e göre bu yıl Irak’ta 4 bin 500 sivil ve güvenlik görevlisi öldürüldü.
2013 yılında ise Irak’taki şiddet olaylarında 7 bin 800 sivil hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG