Erişilebilirlik

Irak'ta Yeni Seçim Çağrısı


Iraklı radikal Şii lider Muktada el-Sadr bürosundan çıkarken
Iraklı radikal Şii lider Muktada el-Sadr bürosundan çıkarken

Irak’ta radikal Şii lider Muktada el Sadr’ın siyasi grubu parlamentonun feshedilmesi ve yeni seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu.

Sadr yanlıları yeni seçimlerin derinleşen siyasi krizi çözecek tek yol olduğunu çünkü mevcut hükümetin ülkeyi bölünmenin eşiğine getiren sorunlara çözüm bulamayacağını bildirdi.

Şii Başbakan Nuri al-Maliki’nin, terör eylemleri planladığı gerekçesiyle Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşemi hakkında tutuklama emri çıkartması üzerine Irak’ta gerginlik artmış bulunuyor.

Haşemi iddiaları reddediyor, siyasi olarak nitelediği suçlamaların Başbakan Nuri el Maliki’nin iktidarı kendi elinde toplama girişimi olduğunu öne sürüyor.


Irak’ın Kürt bölgesine sığınan Haşemi, Fransız haber ajansına korumalarının terör saldırıları düzenlemiş olabileceklerini ancak kendisinin saldırılarla bir ilgisi olmadığını açıkladı.

Bağdat’a dönmeyeceğini belirten Haşimi hakkındaki davanın Kürdistan adliyesine nakledilmesini de istiyor.

Bu arada Perşembe günü Bağdat’ın daha çok Şii mahallelerini hedef alan 70 kişinin öldüğü bombalı saldırıların sorumluluğun el-Kaide’nin kolu olan Irak İslam Devleti üstlendi.

Pazartesi günü de devam eden saldırılarda Bağdat’ta içişleri bakanlığının önünde bir intihar bombacısı bindiği aracı havaya uçurarak yedi kişiyi öldürdü, 30 kişiyi de yaraladı.

Yetkililer saldırganın aracı sabah iş saatinde bakanlık yakınındaki güvenlik barikatına sürdüğünü açıkladı. Ölenlerden beşinin polis olduğu bildiriliyor.

Saldırılar, Amerikan kuvvetlerini çekilmesinden sonra Irak hükümetinin ülke güvenliğini ne ölçüde sağlayabileceği yolundaki kaygıları arttırdı.

Irak’ta radikal Şii lider Muktada el Sadr (Fotoğraf Galerisi)

XS
SM
MD
LG