Erişilebilirlik

Irak'ta Muharebe Operasyonları Sona Erdi


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Başkan Barack Obama Irak’ta muharebe operasyonlarının sona erdiğini belirttiği konuşmasında” Irak Özgürlük Operasyonu bitti ve Irak halkı şimdi ülkelerinin güvenliğini üstlenme görevini yerine getiriyor”dedi.

Amerikan askerleri görevlerini başarıyla yerine getirdi. Halkını terörize eden bir rejimi yenilgiye uğrattı. Büyük özverilerde bulunan Iraklılar ve koalisyon ortaklarıyla birlikte Amerikan kuvvetleri , Iraklılara daha iyi bir gelecek şansı sağlamada yardımcı olmak için sokaklarda savaştı. Iraklıları korumak için taktik değiştirdi, Irak Güvenlik Güçlerini eğitti ve terörist liderleri etkisiz hale getirdi. Amerika’nın asker ve sivil desteği sayesinde Irak, süregelen birçok soruna rağmen yeni bir geleceği kucaklama fırsatına sahip.

Bu sorunlardan biri Mart 2010’da yapılan demokratik seçimlerin ardından yeni bir hükümet kurulması..Başkan Barack Obama Iraklı liderleri adil, temsili ve Irak halkına hesap veren, kimseyi dışlamayan bir hükümet kurmak için hızlı davranmaya teşvik etti. Obama” Hükümet kurulduğunda hiç kuşkusuz Irak halkı Amerika’da kendisine güçlü bir ortak bulacaktır” dedi.

Başkan Obama’nın dediği gibi”Amerika’nın askeri görevi bitiyor ancak Irak’ın geleceğine olan taaahütleri bitmiyor”.

Obama şöyle konuştu:”Bundan sonra geçici Amerikan kuvvetleri farklı bir görevle Irak’ta kalacak: Irak güvenlik güçlerine destek verecek ve danışmanlık yapacak, Irak kuvvetlerine terörle mücadele operasyonlarında yardım edecek ve sivil personelimizi koruyacak. Askeri varlığımız azalırken, sivil personelimiz- diplomatlar, yardım görevlileri ve danışmanlarımız Irak’a hükümetini güçlendirmede, siyasi uyuşmazlıklarını çözmede, savaşta evlerini terkedenleri yeniden yerleştirmede ve bölge ve dünya ile ilişkilerini geliştirmede destek olacak”.

Irak’ın önündeki bir başka sorun devam eden şiddet. Aşırı islamcılar bombalar atmaya, sivillere saldırmaya ve mezhep çatışmalarını başlatma çabalarını sürdürmeye devam edecek. Başkan Obama” Ancak bu teröristler sonunda hedeflerine ulaşamayacak. Iraklılar mezhep savaşını ve sonu olmayan yıkımı reddetti. Iraklılar görüşayrılıklarını giderme ve sokaklarını kontrol etme yeteneğine sahip. Ülke sınırları içinde demokrasiyi sadece Iraklılar kurabilir”dedi.

Obama “ Amerika’nın yapabileceği ve yapacağı Irak halkına hem dost hem de ortak olarak destek sağlamaktır” şeklinde konuştu

XS
SM
MD
LG