Erişilebilirlik

Irak'ta Militanlar İki Kenti Daha Ele Geçirdi



Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Irak’ın batısındaki Sünii Anbar ilinde iki kenti daha geçirdi.
Güvenlik yetkilileri Rubta ve Anah kasabalarının halen İslamcı militanların kontrolu altında olduğunu açıkladı.

Militanlar, bir gün önce de 24 saat süren yoğun çatışmaların ardından gece Suriye sınırındaki stratejik el Kaim kasabasını ele geçirmişti. Associated Press haber ajansına konuşan Iraklı yetkililer, militanların sınırdan serbestçe geçtiklerini bildiriyor.

Cumartesi günü militan Şii lider Muktada el Sadr’ın binlerce silahlı milisi, Bağdat’ın Sadr semti sokaklarında yürüyüş düzenledi. Şii milisler, IŞİD’e karşı mücadele etme sözü verdi.

Bu arada Dışişleri Bakanı John Kerry de, Irak konusunu görüşmek üzere haftaya Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ziyaretler düzenliyor. Kerry, gelecek hafta Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmadan önce Amman’a uğrayacak.

Amerika, Suriye ve Irak’ta güçlenen cihatçı akımın Ürdün’e de sıçramasından büyük kaygı duyuyor. Kerry, Brüksel’den sonra ayrıca Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden yetkililerle görüşmek üzere Paris’e geçecek.

Öteyandan Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Obama’nın Irak’a yollamaya karar verdiği askeri uzmanlardan ilk grubun zaten Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği’nde görevli olduğunu bildirdi. Kirby, Amerikalı askeri uzmanların korunacağı yönünde Iraklı yetkililerden yazılı güvence de beklediklerini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG