Erişilebilirlik

Irak'ta Artan Şiddet Kaygı Yaratıyor


Irak'ta Artan Şiddet Kaygı Yaratıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Irak’ta mezhep çatışmaları ve artan siyasi şiddet, ülkenin iç savaşa sürüklendiği yolundaki kaygıları arttırıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Meredith Buel, Amerika’nın Irak’tan çekilmesinden bu yana Irak’ta ilk kez bu denli şiddet yaşandığına dikkati çekiyor.

Nisan ayı, son beş yıl içinde mezhep çatışmaları ve bombalı saldırılar yüzünden Irak’taki en kanlı ay oldu.

Birleşmiş Milletler çatışmalarda 700’ü aşkın kişinin öldüğünü açıkladı.

Bağdatlı Abdullah Hassan bir patlamaya tanık olmuş: “Bu insanlar bunu hak etmek için ne yaptı? Birçok masum kişi öldürüldü ve yaralandı.”

Amerikan askerlerinin 2011 yılında çekilmesinden bu yana Iraklı azınlık Sünniler ve nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler arasında ilk kez bu denli büyük çatışma yaşandı.

Amerika’nın eski Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey de durumdan kaygılı: “Irak güvenlik kuvvetlerinin, Sünni protestocular, silahlı Sünni gruplar ve el Kaide uzantılarıyla çatışmaya girmesi son derece büyük sıkıntılara işaret ediyor.”

Irak ordusu geçen ay Kerkük’te Sünni protestocularla çatıştı. Çatışmalarda çok sayıda ölen oldu.

Irak politikası keskin mezhep çizgileriyle bölünmüş durumda. Hükümet Şiiler, Sünniler ve etnik Kürtler arasında iktidar paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Amerika Barış Enstitüsü’nden Sarhang Hamasaid’e göre siyaset felç olmuş durumda: “Meclis, bakanlar kurulu, il yönetim kurulları, mezhepsel, dini ve siyasi ayrılıklara sürüklendiği için bu kişileri gerçek anlamda diyaloğa teşvik etmek mümkün değil.”

Uzmanlara göre El Kaide’yle bağlantılı direnişçiler de camileri ve sivil hedefleri bombalayarak mezhep çatışmasını alevlendiriyor.

2006 ve 2007 yılları arasında mezhep çatışmalarında onbinlerce Iraklı öldü. Bu kez şiddet olaylarını durduracak Amerikan askerleri de yok.

Siyasi yorumcu Sarmad el Taie açıklıyor: “Daha önceki iç savaş geçmişteki sorunlarla bağlantılıydı. Geçmişin intikamını alıyorlardı. Şimdiki savaş ise Irak’ın geleceğiyle ilgili.”

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, sükunet ve diyalog çağrısında bulunuyor:“Eğer mezhep ayrımcılığı kışkırtılırsa bunun kazananı ve kaybedeni olmaz. Hepimiz kaybederiz.”

Uzmanlar, geçmişte itidal çağrısında bulunan Sünni Arap şeyhlerinin şimdilerde savaş çığlıkları attığına ve müritlerinin de savaşa hazırlandığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG